Māksla un matemātika satiksies programmētāja Kevina Maikla Irlena izstādē galerijā «Istaba»

No 5. septembra galerijā "Istaba" būs skatāma izstāde, kurā satiekas divas pasaules: māksla un matemātika. Algoritmiskā mākslas projekta "Multipolar I" autors ir amerikāņu programmētājs Kevins Maikls Irlens, kuru dzīve atvedusi uz Latviju, informēja galerijas pārstāvji.

Pirmā interese un mēģinājumi vizualizēt matemātiku Kevinam Maiklam Irlenam aizsākusies jau skolas laikā Amerikā. Tagad, pēc 40 gadiem, viņš ir atgriezies pie savas idejas, izmantojot paša radīto kodēto algoritmiskās zīmēšanas rīku "Multipolar". "Katrs attēls ir definēts, precīzi pielāgojot parametrus vienkāršam, bet elastīgam, uz matemātiku balstītam algoritmam. Attēli ir pārsteidzoši un daudzos gadījumos vizuāli atgādina spožu 20. gadsimta 70. gadu grafiskā dizaina klasiku, neliekot nojaust, ka tos regulējuši skaitļi un formulas… Taču tieši Kevina prāts ir tas, kas zinājis, kurus skaitļus un formulas izvēlēties, un tieši Kevina acs ir tā, kas redzējusi, kad likt attēlam apstāties un tikt fiksētam mākslas darbā," skaidroja izstādes rīkotāji.

"Tālajā 1981. gadā Kevina vidusskolas matemātikas klasei Čikāgas priekšpilsētā paveicies piekļūt agrīnajam "Hewlett Packard" galda "kalkulatoram". Iekārtai bija pievienota maģiska ierīce, ko sauc par līniju ploteri. Būdami matemātikas aizrauti, Kevins ar savu labāko draugu Frenku piekļuva kalkulatoram pēc skolas un iemācījās šo ploteri programmēt. Kevins sāka to izmantot, lai mēģinātu vizualizēt – sinusu, kosinusu, tangensu, logoritmus, polārās koordinātas, Fibonači sērijas, pirmskaitļus. Kādu dienu viņam radās ideja uzzīmēt polāros vienādojumus "ārpus kārtības", un viņš atklāja, ka noteiktas kombinācijas sniedz pārsteidzoši skaistus rezultātus. Šis bija Kevina pirmais ieskats iespēju visumā, kur matemātika sāk tuvoties mākslai," teikts izrādes aprakstā. "Arī vēlāk, mācoties Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā, Kevins turpināja šo savu aizraušanos, izveidodams pie sienas piestiprinātu ploteri. Taču augstas izšķirtspējas datorgrafikas "darbstacijas" sāk kļūt pieejamas tikai pēc daudziem gadiem... Kevins iedziļinājās citās programmēšanas jomās, savu dzīvi saistot ar jaunu nozari – komerciālo programmatūru. Radās internets, sociālie mediji un mobilie tālruņi, kas mūs ieveda digitālajā pasaulē. "Ik pa laikam es pārcilāju savus vecos darbus un domāju – man vajadzētu pie tā atgriezties, izmantojot modernu programmatūru un aparatūru..." atceras Kevins. "Tagad es varu klīst pēc sirds patikas pa mūžīgo krāsu, simetrijas, formu, interferences modeļu, formulu un skaitļu visumu, kas mani tik ļoti ieinteresēja kā studentu. "Multipolar" ļauj man tieši pieskarties šīm mūžīgajām, noslēpumainajām pasaulēm, ko regulē skaitļi un formulas.""

Kevins Maikls Irlens ar savu sievu – Amerikas latvieti Anitu Dzirni-Irlenu – Rīgā dzīvo kopš pārvākšanās no Ņujorkas pirms trim gadiem.

Izstāde galerijā "Istaba" būs skatāma līdz 19. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti