Kultūra

Ceturtdien „Arsenālā” atklās izstādi „Hiperreālisms. Virziena variācijas Latvijā''

Kultūra

Serebreņņikovs: teātrim ir jārunā par neērtām tēmām, lai palīdzētu tikt ar tām galā

Uzsākta Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcas gleznu restaurācija

Rīgas Sāpju Dievmātes draudze lūdz atbalstu dievnama rekonstrukcijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā uzsākta gleznu restaurācija. Tie ir vērtīgi 18. un 19.gadsimta mākslas darbi ar kristīgiem motīviem, kas vēl prasa padziļinātu izpēti.

Sāpju Dievmātes baznīca Rīgā kopumā ir ļoti nozīmīgs kultūrvēsturisks piemineklis, iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Diemžēl šobrīd dievnams atrodas ļoti kritiskā tehnikā stāvoklī un tam akūti nepieciešams remonts. Draudze šobrīd meklē dažādus ceļus, lai piesaistītu nepieciešamos līdzekļus.

Ienākot Sāpju Dievmātes baznīcā, uzmanību pievērš paskaļa rūkoņa, kas nāk no ērģeļu luktas. Draudzes pārstāve Vita Ļuta paskaidro, ka tas ir putekļu sūcējs, ar kuru restauratori tieši šobrīd tīra gleznas, kas atzītas par vērtīgām un kas pēc šīs pirmās ātrās notīrīšanas ceļos jau prom no baznīcas – uz restaurācijas darbnīcu Mākslas akadēmijā.

Vitas Ļutas pavadībā kāpjam ērģeļu luktā, kur restauratore Gunita Čakare tobrīd darbojas pie gleznas, kurā var atpazīt svēto Francisku, viņš redzams ar stigmām uz plaukstām, gleznā atainoti arī Svētie Raksti, uz kuriem novietots galvaskauss.

"Es tikai gribēju pateikt, ka ne visas gleznas tā var ņemt un sūknēt, jāskatās, kāds stāvoklis ir virsmai… Šajā gadījumā mēs to varam darīt. Bet tas nebūs vienīgais tīrīšanas paņēmiens, pēc tam piestrādāsim rūpīgāk," stāsta Gunita Čakare.

Ērģeļu luktā uz soliem rindojas arī citas – kopumā sešas restaurācijai atlasītās gleznas, Gunita Čakare tās raksturo kā vērtīgus mākslas darbus, kas gan vēl prasa padziļinātu izpēti.  Šos un citus vērtīgus mākslas darbus baznīca uzkrājusi savas pastāvēšanas laikā vairāk nekā 200 gadu garumā.

Zilganbaltzaļā baznīca ēka pie Rīgas pils Vecrīgas sejā kopumā ir ļoti interesants un nozīmīgs vaibsts - gan ar savu eklektisko stilu, gan savu grezno, izteiksmīgo altāri, gan blakus baznīcai esošo baptistēriju, kas ir Rīgā reti sastopama neoklasicisma stila pērle.

Stāsta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas eksperte, mākslas vēsturniece Rūta Kaminska:

''Gan no arhitektūras, gan vēstures un katoļu draudzes viedokļa šī ir īpaša vieta Rīgā. Tā ir bijusi katoļu baznīca no sākuma līdz pat šai dienai. Kā zinām, vēstures gaitā konfesiju situācija ir mainījusies, un  vecās baznīcas ir nonākušas citās rokās un atkal atpakaļ. Šajā baznīcā vismaz divus gadsimtus krājušās dažādas mākslas vērtības, un tās bijušas tieši katoļu rokās.''

Priecējošs ir fakts, ka ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu notiks jau pieminētā baznīcas gleznu restaurācija, bet uztraucoši tas, ka baznīcas ēku komplekss kopumā šobrīd atrodas ļoti kritiskā stāvoklī, ir bojāti tā pamati, līdz ar to arī grīdas, sienas, bet viskatastrofālākā stāvoklī ir jumts.

Kā allaž ļoti tiešs, raksturojot stāvokli, ir kardināls Jānis Pujats, kurš baznīcas kompleksā dzīvo:

''Jau vecos zīmējumos redzams, ka šī māja ir ļoti veca. Ja to vispār grib saglabāt, tad jātaisa liels kapitāls remonts, citādi tā ņems un vienkārši sagāzīsies kā veca krāmu kaste...''

Draudzes pārstāve Vita Ļuta rāda fotogrāfijas ar jumta tuvplānu, kas atklāj baisu ainu:

''Tur apakšā ir pussapuvušas sijas. Restauratori apskatīja, secināja; ja divu gadu laikā nepielabos, neprotezēs, tad jau būs nepieciešams mainīt pilnīgi visu karkasu. Tas prasītu vēl lielākus ieguldījumus.''

Rīgas Sāpju Dievmātes draudze jau rīkojusi labdarības koncertus, piesaistot līdzekļus baznīcas remontam, šobrīd ir iesniegts pieteikums Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas fondā, lūdzot atbalstu tieši jumta remontam, kam nepieciešami 200 000 eiro. Atbalsts no valsts tiek solīts, bet ne pilnā apmērā, tādēļ savu artavu ir aicināts sniegt ikviens, kam rūp nozīmīgā kultūras pieminekļa liktenis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti