Notiks Mākslas akadēmijas Grafikas katedras bilžu grāmatu skate «Atmiņas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau piekto gadu Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Grafikas katedras studenti rīko bilžu grāmatu skati. Šogad, mazliet vēlāk nekā ierasts, 8. jūlijā mākslas telpā “Aminori” maģistra programmas studenti atklās bilžu grāmatu sērijas “Atmiņas” ilustrāciju oriģinālu un grāmatu izstādi, medijus informēja LMA pārstāvji.

Sērijā autori risinājuši atšķirīgus atmiņu tēmas aspektus — personīgo atmiņu, atmiņas neuzticamo dabu, kura, iespējams, sagroza piedzīvoto vai padara nebijušu notikumu par notikušu, par sāpīgām vai tieši otrādi, par priecīgām atmiņām. “Atmiņa ir viens no nozīmīgākajiem ilustratora un autora instrumentiem — tā ir bagātīga, bet ne visai uzticama ideju lāde, kurā gan apzināti, gan neapzināti mākslinieki smeļ idejas jaunradei,” norāda izstādes rīkotāji.

Jauno ilustratoru vizuālie stāsti radīti dažādām vecuma grupām, iekļaujot arī jauniešu auditorijai paredzētas bilžu grāmatas, kas, kā atzīmē Mākslas akadēmijā, Latvijas literatūras tirgū nav sastopamas bieži. Radošā darba gaitā mākslinieki pētīja dažādas bērnu un jauniešu vecuma grupas, uzdodot tām jautājumus un mēģinot apjaust iespējamās lasītāju intereses.

Izstādē apskatāmās grāmatas stāsta par iztēli, kas mēdz nomierināt satraucošās situācijās, par uztraukumu, kas jāpiedzīvo, sniedzot savu pirmo čella koncertu solista lomā, un par sevis meklēšanu un pieņemšanu ne tikai 21. gadsimta, bet arī 1980. gados.

Bilžu grāmatu sērija radīta, gatavojoties Boloņas Bērnu grāmatu tirgum Itālijā, un būs apskatāma Latvijas nacionālajā stendā 2021. gadā. Latvijas lasītājiem šī ir iespēja iepazīties ar jauno mākslinieku darbiem, pirms tie tiek prezentēti starptautiskai auditorijai.

Izstāde apskatāma no 9. jūlija līdz 20. augustam mākslas telpā “Aminori” Rīgā.

Izstādē piedalās: Antra Agrena, Ivita Brūdere, Aija Bley, Dagne Devjanikova, Ingrīda Ivane, Kristaps Kramiņš, Līva Ozola, Guna Poga, Alise Rudēvica, Sanita Skalbe, Sanita Skvarnaviča, Anna Vaivare, Patrīcija Māra Vilsone, Linda Jākobsone-Viškere.

Izstādi organizē: Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedra. Izstādi atbalsta mākslas telpa “Aminori” un “Gardu muti”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti