Mūžībā aizgājis latviešu scenogrāfijas klasiķis, mākslinieks Gunārs Zemgals

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Gunārs Zemgals teju visu savu radošo mūžu – gandrīz 50 gadu – nostrādājis Latvijas Nacionālajā teātrī, kur tapušas scenogrāfijas vairāk nekā 200 izrādēm. Daudzas no tām ir teātra zelta fondā, to vidū „Hamilkara kungs”, „Ilgu tramvajs”, „Lilioms”, „Skroderdienas Silmačos” un citas.

Gunārs Zemgals bijis arī vairāku spēlfilmu mākslinieks, viena no tām ir populārā filma „Emīla nedarbi”.

Ilgus gadus viņš vadījis scenogrāfijas meistardarbnīcu Mākslas akadēmijā. Zemgals ieguvis "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Labākais mākslinieks" un balvu par mūža ieguldījumu, kā arī uzņemts Latvijas Teātra zelta fondā.

Rita Melnace
00:00 / 05:57
Lejuplādēt
Nacionālā teātra literārā konsultante un viņa ilggadējā kolēģe  Rita Melnace atgādina, ka Zemgala audzēkņi bijuši Ilmārs Blumbergs, Andris Freibergs un daudzi citi ievērojami Latvijas scenogrāfi, bet pats viņš bija Arvīda Spertāla skolnieks.

„Nav Latvijā tāda teātra, kurā viņš nebūtu veidojis kādu uzvedumu, atsevišķas filmas arī Rīgas kinostudijā. Strādājis savulaik citās padomju republikās, Vācijā. Par Zemgalu grāmatu sarakstījusi Aija Nodieva, bet pašlaik top grāmata „Gunārs Zemgals. Scenogrāfijas anatomija”. Gunārs teica – kam tas šodien vajadzīgs? Bet mēs uzskatījām, ka viņa milzīgais veikums teātrī, visā latviešu mākslā jāparāda. Viņš bija brīnišķīgs mākslinieks. Gribu minēt režisora Mihaila Kublinska teikto – Gunāram bija absolūtā dzirde scenogrāfijā,” saka Melnace.

Atvadīšanās no Gunāra Zemgala Latvijas Nacionālā teātra Baltajā zālē 6. martā  no pulksten 15 līdz 16.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti