Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Marka Rotko centrs pavasara un jubilejas gaidās

Marka Rotko centrā Daugavpilī jubilejas gaidās atklāj sešas izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Meklējot un atrodot līdzības ar Marku Rotko, izceļot cilvēku kā vērtību un, protams, neizmirstot arī vietējos, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklātas sešas pavasara sezonas izstādes. Šoreiz plašākā gleznu izstādē izcelta Žaka Šapiro daiļrade, tāpat arī fotogrāfijas no Austrālijas un grafikas no Polijas. Un tas viss brīdī, kad Daugavpils cietokšņa pērle tiek spodrināta aprīlī gaidāmajām jubilejas svinībām.

41 mākslinieka darbi atlasīti izstādei "Saprātīga būtne". Dažādāko laiku un izcelsmes autorus tajā vieno vēlme atspoguļo sevi vai kādu citu tēlu, izceļot subjektu kā sabiedrības pārstāvi. Daugavpils Marka Rotko mākslas centra krājuma departamenta vadītāja Zane Melāne skaidro: "Cilvēkam piemīt šis saprāts, šī domāšana un arī prasme domāt par savām domām un runāt par savām domām. Un, manuprāt, tas ir arī ļoti svarīgi mūsdienu notikumu kontekstā, arī kara kontekstā."

Vēl dažādi, bet vienas izcelsmes, Latgales reģiona, mākslinieku darbi atlasīti izrādē "Trāpīts desmitniekā", lai vēstītu par emocijām, kas rodas,  sākot jaunu atskaites punktu. Personālizstāžu vidū centrā izceļ Žaku Šapiro, kas līdzīgi kā Marks Rotko cēlies no Dinaburgas, bet gleznotāja talantu izkopis ārzemēs. Vēl atsevišķās izstādes izstādītas grafikas un fotogrāfijas, tas tapušas izmantojot neierastus rakursus un tehnoloģijas.

Grafiku mākslinieks Pjotrs Skovrons no Polijas teic: "Kad sāku savas mākslinieka gaidas, mani iedvesmoja Marka Rotko darbi. Lielākā daļa manu pirmo darbu bija nedaudz līdzīgi, ņēmu piemēru no Rotko noteikti, tieši no viņa kompozīcijām."

Nākammēnes uz Daugavpils cietoksni ceļos seši jauni Rotko orģināli. To var uzskatīt var vienu no dāvanām centram desmitās gadadienas svētkos. Daugavpils Marka Rotko mākslas centra direktors Māris Čačka atklāj, ka otrā dāvana ir muzeja akreditācija: "Šobrīd esam akreditācijas procesā, lai stiprinātu kolekciju, lai ietu uz priekšu un iekļautos muzeju saimē."

Aprīļa beigās paredzētajās jubilejas svinībās plānots atklāt vēl jaunu izstādi, kam sekos itāļu multimākslinieka-mūziķa performance un muzikāls vakars franču dīdžeja vadībā līdz pat pusnaktij. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti