Kultūras ziņas

Būt vai nebūt Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem?

Kultūras ziņas

Pirmatskaņojums Radioteātrī. Intara Rešetina debija

Latvijas Mākslinieku savienībai – 80

Mākslinieku savienības balvu par mūža ieguldījumu saņems grafiķis Gunārs Krollis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar nupat atklātu virtuālu vizuālās mākslas izstādi “Mākslas dienas 2021” 80. gadadienas svinības sākusi Latvijas Mākslinieku savienība (LMS). Kā jauna organizācija padomju Latvijas kultūrvidē tā ienāca 1941. gada pavasarī. Jubilejas gada kulminācija plānota vasarā ar klātienes pasākumiem, bet pagaidām jāsamierinās ar jaunatklāto vietni Makslasdienas.lv, kurā aplūkojami 120 mākslinieku darbi. Šogad Mākslinieku savienība cels godā arī divus savus biedrus. Gada balvu un iespēju nākamgad rīkot personālizstādi saņems mākslinieks Juris Nikiforovs. Bet savienības balva par mūža ieguldījumu tiks piešķirta grafiķim Gunāram Krollim.

Joprojām viena no Latvijā lielākajām radošajām organizācijām dibināta 1941. gada aprīlī. Kā padomju ideoloģijas instruments tā apvienoja un ļāva darboties mākslas profesionāļiem. Tomēr kopējā Padomju Savienības kultūras ainavā mūsu Mākslinieku savienība esot bijusi salīdzinoši liberāla.

LMS prezidents Igors Dobičins atzina: “Mums laimējās ar to, ka mūsu mākslas pamatlicēji bija tomēr augstas klases profesionāļi un Eiropas kultūras pārstāvji. Lai gan mūsu austrumu kaimiņam Krievijai bija noteicoša loma, viņa jau tomēr ļoti juta līdzi un gribēja sasniegt līdzīgu līmeni, bet pret viņiem valdība bija ļoti stingra, joprojām ir ļoti stingra.”

Šodien, lai mākslinieks varētu veidot izstādes un produktīvi strādāt, viņam nebūt nav jādarbojas profesionālajā organizācijā. Un tomēr Latvijas Mākslinieku savienība apvieno nepilnu tūkstoti biedru un tradicionāli turpina popularizēt Latvijas autoru daiļradi.

“Tas, ka cilvēkiem šis mantojums ir palicis, tas ir ļoti daudz, jo mākslinieki tukšā vietā nevar uzcelt sev darbnīcu un nodrošināt ar tām vietām, kur strādāt, gleznot, kaltu lietot. Viss tas lielais mantojums ir ļoti svarīgs un būtisks,” norādīja Igors Dobičins.

80. jubileju Mākslinieku savienība atzīmē ar virtuālu izstādi. Mākslas dienu digitālajā izstāžu zālē ir skatāmi 120 autoru darbi, pārstāvot populārākos mākslas veidus. Tāpat plānots, ka vasarā Vecrīgas ielās dosies mūsdienu mākslas grandi, lai radītu un rādītu profesionālu mākslu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti