«Zvārtavas pils» – grāmatā iemūžināta Ziemeļvidzemes pērles vēsture un fenomens

Latvijas Mākslinieku savienība (LMS) aicina uz LMS muzeja izdevuma "Zvārtavas pils" prezentāciju un kameransambļa "Trio Metamorfoze" koncertiem 27. oktobrī pulksten 18.00 LMS galerijā Rīgā un 28. oktobrī pulksten 18.00 "Leģendu naktī" Zvārtavas pilī  Gaujienas pagastā.

LMS muzejs nācis klajā ar izdevumu par vienu no skaistākajām Ziemeļvidzemes muižām – Zvārtavas pili, kas ir LMS muzeja filiāle. Izdevuma "Zvārtavas pils" pamatā ir sertificētas arhitektes Rutas Dobičinas laikā no 2020. līdz 2022. gadam veiktais pētījums par valsts nozīmes arhitektūras pieminekli – Zvārtavas muižas kungu māju.

Izdevumā ir apkopota informācija par Zvārtavas pils vēsturi no 18. gadsimta vidus līdz mūsdienām, pētot muižas arhitektūru, vēsturi un vietas teritoriālo identitāti.

Autore veikusi kultūrvēsturisku un arhitektonisku muižas vēstures izpēti, balstoties uz arhīvu un muzeju materiāliem, kā arī pētot barona Aleksandra fon Ferzena (1884–1978) atmiņu stāstījumu par dzīvi Zvārtavas muižā un novadpētnieka Johana Vilhelma fon Krauzes (1757–1828) rakstiskās atmiņas par laiku, kad viņš dzīvoja un strādāja Zvārtavas tuvākajā apkārtnē (1784–1786).

Zvārtavas pils un L.Vītoliņa skulptūra "Zārds"
Zvārtavas pils un L.Vītoliņa skulptūra "Zārds"

Savu profesionālo pienesumu autore devusi, pētot ēkas arhitektūru un vēsturi, tās būvapjoma un funkcijas maiņu kopš 18. gadsimta beigām līdz mūsdienām. Pamatojoties uz jaunatklāto informāciju, ir noteikts Zvārtavas muižas kungu mājas autors – arhitekts, barons Hugo von Volfelds (1849–1907), kas ēkas arhitektoniskajā risinājumā ir ietvēris savam laikam modernus un estētiskus dizaina, kā arī inženiertehniskus risinājumus. Veidojot izdevumu, uzmanība tikusi vērsta arī mākslas procesiem, kas noritējuši ēkā kopš 20. gadsimta 70. gadiem, kad tā kļuva par biedrības "Latvijas Mākslinieku savienības" īpašumu.

Izdevumā ir iekļauti daudzveidīgi vizuālie materiāli, kā arhīva materiāli, vēsturiskie pils attēli, fotogrāfijas no pils interjera un LMS muzeja ekspozīcijām.

Grāmatas prezentācijas laikā apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar grāmatas autori arhitekti Rutu Dobičinu, gūt ieskatu izdevuma tapšanas procesā un uzzināt interesantas detaļas par Zvārtavas muižas vēsturi, kā arī iegādāties grāmatas eksemplāru. Grāmatas tapšanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds un Vidzemes plānošanas reģions.

Pasākumā uzstāsies kameransamblis "Trio Metamorfoze" ar koncertprogrammu "Leģendas". "Trio Metamorfoze" mūziķes – flautistes Liene Dobičina, Zane Jurēvica un pianiste Zane Rubesa – savu māksliniecisko sniegumu apliecinājušas koncertos un festivālos Latvijā un citviet Eiropā. Kopš ansambļa dibināšanas 2015. gadā "Trio Metamorfoze" ir guvušas nozīmīgus panākumus starptautiskos konkursos un sniegušas koncertus prestižos mūzikas festivālos.

Pasākuma programma:

27. oktobrī LMS galerijā, 11. novembra krastmalā 35, Rīgā, pulksten 18.00 LMS muzeja izdevuma "Zvārtavas pils" prezentācija, pulksten 19.00 kameransambļa "Trio Metamorfoze" koncerts "Leģendas".

28. oktobrī "Leģendu nakts" Zvārtavas pilī Zvārtavā, Smiltenes novada Gaujienas pagastā. No pulksten 17.00 līdz 20.00 Zvārtavas pils apmeklētāji aicināti izzināt pils vēsturi, doties ekskursijās gida pavadībā un apskatīt LMS muzeja tēlniecības, tekstilmākslas, porcelāna, glezniecības un āra objektu ekspozīcijas. Pulksten 18.00 LMS muzeja izdevuma "Zvārtavas pils" prezentācija, pulksten 19.00 kameransambļa "Trio Metamorfoze" koncerts "Leģendas".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti