Labrīt

Arvils Ašeradens: Ukraiņu bērniem Latvijā aktuāls jautājums par psiholoģisko palīdzību

Labrīt

NEPLP vadītājs: Izklaides un humora šovi bieži ir pilni ar Krievijas propagandas naratīvu

Modes mākslinieces Žanetes Auziņas jaunās izpausmes izstādē "Vēstules"

Māksliniece Žanete Auziņa: Pats svarīgākais ir saglabāt cilvēcīgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Par skaistumu, cilvēcību un gara spēku ir stāsts tikko vaļā vērtajā modes mākslinieces Žanetes Auziņas darbu izstādē "Vēstules". Tā skatāma mākslas telpā "Aminori". Žanetei Auziņai ir raksturīgi nekad neapstāties savos radošajos meklējumos, un līdz ar jauno izstādi viņa sevi atklāj atkal jaunās izpausmēs – kā zīmējumu un fotogrāfiju autore. Izstāde ir pandēmijas laika auglis, un māksliniece uzsver, ka ar šo veikumu vēlas cilvēkiem sniegt mazliet miera un cerības.

Modes māksliniece Žanete Auziņa izstādi "Vēstules" radīja pandēmijas laikā, kad viņai bija mazāk ar tiešo profesiju saistīta darba un kad bija sakrājies arī daudz šī laika rosinātu pārdomu un vērojumu.

Daudzi citi savas sajūtas izteica vārdos, bet Žanete Auziņa – vizuālā valodā, radot ilustrācijas un fotogrāfijas, kas viņai ir jauns, bet daudz organiskāks izteiksmes veids nekā rakstīšana.

Žanetes Auziņas izstāde "Vēstules"
Žanetes Auziņas izstāde "Vēstules"

Viņa pati šo jauno izpaušanos dēvē par savu vaļasprieku, ar ko vēlas dāvināt skatītājiem kaut mazliet miera, cerības un prieka.

Māksliniecei aizvadītie divi gadi saistās ar apmulsumu par notiekošo cilvēku attiecībās, bet arī ar cerību, ka mēs, par spīti visam, tomēr spēsim savās sirdīs saglabāt cilvēcību: "Es domāju daudz par cilvēcīgumu šajā apjukuma laikā, ka to saglabāt ir pats svarīgākais visos mūsos. Mēs varam palīdzēt visiem, kam mēs varam, bet mums ir mammas, mums ir bērni, mums ir mazbērni, un

varbūt ka šis laiks mums ir tāpēc dots, lai mēs saprastu, ka mums ir tuvākie cilvēki, par kuriem mums ir pirmkārt jāparūpējas."

"Man, paldies Dievam, vēl līdz šim ir gara spēks, un es domāju, ka ar gara spēku cilvēks var pārvarēt jebkuras grūtības dzīvē un iziet tām cauri ar vieglumu. Spēt nedomāt par sāpēm, nodevību, vilšanos, bet atstāt tās aiz sevis un iet uz priekšu," spriež Žanete Auziņa.

Žanetes Auziņas izstāde "Vēstules"
Žanetes Auziņas izstāde "Vēstules"

Silta sievišķība un skaistums dažādās tā izpausmēs un niansēs ir valdošā atmosfēra izstādē, kurā līdzās tērpu skicēm un abstraktiem zīmējumiem redzami arī Žanetes Auziņas fotografētie sieviešu portreti. Māksliniece stāsta: "Tā ir liela dāvana māksliniekiem – redzēt krāsu, formu, pārvaldīt glezniecībā tehniku.

Kā es saku, – es nefotografēju modeles, es nefotografēju sievietes, es fotografēju sievietes dvēseli, man ir svarīgs skatiens, sajūta, noskaņa, skaistums.

Es gribu, lai jūs ieraugāt, cik sievietes ir skaistas un ka viņas ir pelnījušas mīlestību, rūpes, cieņu. Lai vīrieši lepotos ar savām sievietēm, jo tikai tad sievietes arī var uzplaukt. Tas ir mans "mesidžs" šai pasaulei."

Žanete Auziņa kā modes māksliniece turpina strādāt arī pie savām kolekcijām, bet viņas galvenais darbības virziens šobrīd ir būt par konsultantu jaunajiem modes dizaineriem, ar kuriem viņa sadarbojas pamatā Londonā un uz kurieni jau devusies uzreiz pēc izstādes atklāšanas.

Žanetes Auziņas izstāde "Vēstules"
Žanetes Auziņas izstāde "Vēstules"

Viņai ir savi vērojumi par šī brīža modes izpausmēm Rīgā: "Es ceru, ka mūsu sievietes atcerēsies, ka ir skaistas kleitas, ka ir skaisti apavi. Un ka viņas izies ielās un uz viņām visi atskatīsies. Tagad, kad es izeju Rīgai cauri, tad es redzu, ka mēs visi izskatāmies mazliet kā kara apstākļos. Bet Rīga vienmēr ir bijusi tāda maza modes Meka, mēs vienmēr esam bijuši ļoti radoši, mūsu dizains ir bijis ļoti spēcīgs modes jomā. Mums nevajag to pazaudēt. Varbūt tagad to var darīt kaut kādās citās formās. Tas ir ceļš jaunajiem. Lūdzu, Mākslas akadēmijas studenti, tagad ir nākotne jūsu rokās!"

Žaneti Auziņu kā ļoti radošu personību un kā īstu darba rūķi jau ilgus gadus pazīst modes dizainere Ingrīda Drāzniece, un viņa saka – Žanete atkal uztaisījusi salto un atkal ir uz kājām: "Izstāde ir ļoti sirsnīga, te ir ļoti daudz cilvēku, kas saka tieši paldies par iespēju tevi atkal redzēt un redzēt tevi atkal jaunā izpausmē. Malacis! Tas ir viņas vaļasprieks, bet es ceru, ka tas paliks ne tikai vaļasprieks, bet ka tā būs atkal viena viņas jauna niša. Es ceru, ka izstāde patiks visiem."

Mākslinieci Vinetu Kaulaču allaž Žanetes Auziņas darbos saistījusi viņas dziļā un niansētā skaistuma izjūta: "Šis skaistuma pārdzīvojums gan viņas tērpos, gan fotogrāfijās – tam ir tāda emocionāla slodze un tas ir tas, kas mani viņas darbos vienmēr ir uzrunājis.

Jā, pasaules līdzsvars šobrīd ir ļoti trausls, un man liekas, ka savā ziņā skaistums kļūst vajadzīgāks un jēgpilnāks līdz ar savu pienesumu tajā kopējā izjūtu plūsmā."

Žanetes Auziņas darbu izstāde "Vēstules" apskatāma mākslas telpā "Aminori", un to caurvij arī labdarības ideja, jo visi ienākumi no izstādītajiem darbiem tiks ziedoti mazās Elizabetes Kozlovskas atbalstam, lai meitenīte varētu arī turpmāk būt kopā ar savu ģimeni, augt un turpināt uzlabot savu veselību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti