Kultūras ziņas

Tautas deju ansamblim "Katvari" – 100

Kultūras ziņas

Labdarības uzvedums teātra senioru atbalstam

Svaiga gaļa kritikai

Mākslas akadēmijas diplomdarbus prezentē festivālā «Svaiga gaļa kritikai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kronvalda bulvārī 4, bijušajā Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē,  atklāts Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) diplomdarbu festivāls "Svaiga gaļa kritikai", informēja LMA.
 
"Svaiga gaļa kritikai" LMA izstāžu praksē būs jauns formāts – pirmais LMA mākslas festivāls, kurā plašāka publika pirmo reizi vienuviet varēs iepazīties ar visu apakšnozaru bakalaura un maģistra programmu absolventu diplomdarbiem, aptuveni 160 jauno mākslinieku radošā procesa rezultātiem. Tik apjomīga jauno mākslinieku skate Latvijā notiks pirmo reizi, pavēstīja LMA.
 
Latvijas Mākslas akadēmijas vēsturē pirmais diplomdarbu festivāls “Svaiga gaļa kritikai” ir apjomīga jauno mākslinieku – šī mācību gada absolventu bakalaura un maģistra darbu izstāde, kuras mērķis ir pieteikt un izcelt Latvijas Mākslas akadēmiju pasaules mākslas telpā. Vairāk nekā 170 studentu diplomdarbu no piecām akadēmijas nodaļām 15 specialitātēs izkārtoti bijušās Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes četros stāvos.

Šeit ir svarīga Skandināvijas jauno mākslinieku balva, šie kuratori, mākslas eksperti, speciālisti, viņi atbrauks uz Rīgu, un viņiem būs iespēja vienkopus redzēt šos profesionālos māksliniekus. Varbūt trīs, četrus labākos atlasīs, kas nākotnē varētu startēt jau kaut kādā globālā apritē,” teica Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors radošajā darbā Andris Vītoliņš.

Festivāls “Svaiga gaļa kritikai” piedāvā iespēju pietuvoties dažādām radošuma izpausmēm, iedziļinoties mākslas darbu idejās un mērķos. Interesenti tiek aicināti arī apmeklēt akadēmijas studentu publisko darbu aizstāvēšanu.

Festivāla rīkotāji atzina, ka akadēmijas studentiem piedalīšanās šādā lielā kopizstādē rada iespēju tapt ieraudzītiem un pamanītiem daudz labāk, nekā līdz šim fragmentāri rīkotās skatēs.

Tās ir 172 radošas ambīcijas kopā. Katrs grib būt eksponēts pēc iespējas labāk, viņš grib sev visu telpu, tā lai visa uzmanība būtu uz viņu, bet mūsu iespējas ir tādas, kādas ir,” komentēja izstādes kuratore Sandra Liepiņa.

  Visgrūtākais uzdevums esot bijis rūpēties par to, lai visi satilpst šajā vienā ēkas korpusā, jo skaidrs, ka jaunajiem māksliniekiem tas ir liels izaicinājums saprast, ka viņa pirmā, lielā izstāde ir kopizstāde.

"Festivāla nosaukumā iekļauta ne vien asprātīga ironija par jaunā mākslinieka attiecībām ar mākslas pasauli un tās visdažādāko nozaru speciālistiem, bet arī ar pārējo sabiedrību – sākot ar potenciālajiem pasūtītājiem un beidzot ar tiem, kuri, redzot ko neierastu un, viņuprāt, mākslai neatbilstošu, parasti nosaka – es arī tā māku.

Līdz ar to jaunajam profesionālim ir jābūt ne vien radošam un atvērtam, bet arī drosmīgam, lai stātos pretī jebkāda veida kritikai, kas viņu sagaida ārpus akadēmijas sienām," skaidroja LMA.

Festivāla atklāšana norisināsies 3. jūnijā plkst.18. Izstāde apmeklētājiem būs atvērta katru dienu no plkst.13 līdz 20 līdz pat 28. jūnijam.
 
Ar LMA diplomdarbu festivāla izstādi aizsāksies LMA simtgades svinību posms: 20. augustā  akadēmijas dārzā notiks LMA simtgades svinības un simtgadei veltītas grāmatas atvēršanas svētki. Septembrī svinības noslēgs LMA jubilejas izstāde Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti