Kultūras ziņas

Jaunības vēsmas senatnīgā mūzikā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Mākslas akadēmijas aulā skatāma izstāde "40 gadi Itālijā: 1970–2010"

Caur cilvēku acīm noķert pilsētas dvēseli – fotoizstādē iemūžināti 40 gadi Itālijā

Ik gadu Latvijas Mākslas akadēmijā ar izstādi viesojas kāds ārzemju mākslinieks. Šoreiz tas ir fotogrāfs Džons Rendolfs Pepers, kurš savos darbos atklāj Itāliju un itāļus, kas iemūžināti 40 gadu laikā. Tāds ir arī izstādes nosaukums "40 gadi Itālijā: 1970–2010".

"Mans tēvs bija foto žurnālists. Viņš strādāja ar "Pentax" kameru un reiz nolēma to nomainīt. Viņš nopirka jaunu kameru, bet "Pentax" iedeva man. Viņš teica – te ir foto filma, nāc man līdzi, es tev parādīšu, ko ar to darīt. Kopš tā laika es vairs nevaru apstāties."

Tā itāļu fotogrāfs Džons Rendolfs Pepers atceras savus pirmos soļus fotomākslā. Toreiz viņam bija 12 gadi. Viens no viņa pirmajiem darbiem tagad ir eksponēts izstādē, kas skatāma Latvijas Mākslas akadēmijā. Mākslinieks ir darbojies kino un teātrī, tomēr fotogrāfija ir izrādījusies vistuvākā. Izstādē ir eksponēti vairāki desmiti darbu, kas tapuši Romā un citviet Itālijā 40 gadu laikā. Tāds arī ir ekspozīcijas nosaukums "40 gadi Itālijā: 1970 – 2010".

"Ar šīm fotogrāfijām es mēģinu pateikt divas lietas. Pirmkārt, tās nav datētas. Jūs redzēsiet, kas ir fotografēts posmā no 1970. līdz 2010. gadam. Tas, ko es cenšos darīt un parādīt šajos darbos, ir caur cilvēku acīm noķert pilsētas dvēseli. Pētot Itāliju, kad es tajā atgriežos, mēģinu saskatīt, vai ir mainījusies tās daba un dvēsele. Tas ir redzams fotogrāfijās – Itālija ir iegājusi 21. gadsimtā, bet cilvēki joprojām nav mainījušies," stāsta fotogrāfs.

Tie ir cilvēki dažādās sadzīves situācijās. Jauni un veci. Ikdienā un svētkos. Izjūtot tikai tobrīd un tikai viņiem būtiskas emocijas.

Izstādi Mākslas akadēmijā ir iniciējusi Itālijas vēstniecība Latvijā. Vēstnieks Alessandro Monti uzsver, ka tas ir vēl viens māksliniecisks veids, kā mūsu auditorijai stāstīt par Itāliju: "Fotogrāfija šeit netiek vienkārši lietota, lai parādītu Itālijas sabiedrību. Tas ir arī mākslinieka redzējums. Viņa mākslas instruments ir vienkāršs un nemainās – melnbaltais foto. Mēs vēlamies jums sniegt šo izjūtu – ideju par Itāliju. Laika gaitā tā mainās, bet šīs melnbaltās bildes, kas nav sakārtotas hronoloģiski, par to mums vēsta ar mākslinieka acīm."

Ar šo ceļojumu uz Džona Pepera Itāliju Mākslas akadēmija turpina kādu pavisam nesen aizsāktu tradīciju – iepazīstināt mākslas cienītājus ar kāda ārvalstu mākslinieka darbiem. 

Džona Pepera fotoizstāde "40 gadi Itālijā" Latvijas Mākslas akadēmijas aulā būs skatāma līdz 19. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti