Kultūras ziņas

Top jauna spēlfilma "Banāns upē"

Kultūras ziņas

Sākas Kalnciema kvartāla "Rāmie šovi"

Latgales mākslinieku izstādes Daugavpilī

Latgales mākslinieku jaunākais veikums un krājuma bagātības – izstādes Daugavpilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā sākusies aktīvā vasaras sezona. Bez pastāvīgās ekspozīcijas un Marka Rotko daiļradei veltītās izstādes skatāmas piecas krasi atšķirīgas izstādes, tai skaitā Latgales reģiona mākslinieku konkursa izstāde “Iekšpus/Ārpus”, kā arī divu personību – gleznotājas Silvas Linartes un keramiķa Pētera Martinsona darbu kopizstāde “Divas virsotnes”, kas veidota no mākslas centra krājumos esošajiem izcilākajiem darbiem.

Latgales reģiona mākslinieku konkursa izstāde Daugavpilī jau kļuvusi par tradīciju. Dažādu jomu mākslinieku jaunākie darbi vienkopus sniedz koncentrētu ieskatu reģiona mākslas procesu attīstībā.

“Šī izstāde ir unikāls Rotko centra produkts, kas notiek jau astoto reizi pēc kārtas, tā tradicionāli sākās Rotko centra dzimšanas dienā aprīlī un arī šoreiz viņai vajadzēja iesākties 24. aprīlī,” skaidro Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka.

“Tā apvieno visus dažādu mediju māksliniekus, jaunus un jau pieredzējušus māksliniekus, kuri satiekas šajā telpā noteiktā tematiskā līnijā, kā nu mēs to izvirzām katru gadu, lai parādītu aktuālāko un svaigāko, ko reģiona mākslinieks ir radījis.”

“Iekšpus/Ārpus” ir konkursa izstāde. No vairāk nekā simt pieteikumiem šogad atlasīti 58 autoru darbi, no kuriem daļa tiek nopirkti, lai papildinātu Rotko mākslas centra kolekciju.

“Piemēram, ļoti augoša māksliniece ir Žanna Vērdiņa – tā ir Daugavpils māksliniece, kas beigusi Daugavpils Universitātes studijas mākslā līdz maģistra līmenim; un arī Daugavpils keramiķis Aivars Baranovskis, kurš tikko ir Latvijas Mākslas akadēmijas keramikas maģistra programmu absolvējis, kura darbu arī esam iepirkuši kolekcijai. Tāpat šogad iepirkām gan Mairitas Folkmanes, gan Ivo Folkmaņa tēlniecības darbus,” stāsta Māris Čačka.

Mākslinieka Ivo Folkmaņa darba nosaukumu iedvesmojusi Viestura Kairiša filma “Piļsāta pi upis”. Folkmanis atklāj, ka filmā pats arī esot piedalījies – masu skatos. “Konkrēti šo darbu es veidoju, iespaidojoties no tādas reizes, kad mēs braucām ar plostu pa upi un man bija iespēja paskatīties uz savu pilsētu no upes, no tāda neparasta skatu punkta, kaut arī es esmu šeit dzimis un audzis, bet priekš manis tas bija liels atklājums, kā mana dzimtā pilsēta izskatās no upes vidus,” stāsta mākslinieks.

Pandēmijas laiku Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs izmantojis lietderīgi – labiekārtotas telpas, kvalitatīvi uzlabots izstāžu apgaismojums un sakārtota mākslas centra kolekcija, no krājuma izceļot divu nozīmīgu personību – keramiķa Pētera Martinsona un gleznotājas Silvas Linartes – izcilākos darbu un izveidojot bagātīgu Marka Rotko mākslas centra kolekcijas izstādi “Divas virsotnes” kā divu izcilību – divu personību ar Latgales kodu – satikšanos vienā telpā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti