Kultūras rondo

Jauns vārds Latvijas dzejā - Linda Gabarajeva

Kultūras rondo

Arnis Balčus izstādē "Scēna" pievēršas šodienas jauniešu alternatīvajai subkultūrai

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā rudens iesoļojis keramikas zīmē

Izstāde, kas jāredz. Rotko mākslas centrā rudens iesoļo keramikas zīmē

"Izcila Rotko centra izstāžu sezonas atklāšana", "Galvenajā lomā – keramika un tās autori", "Krāšņa, noslēpumaina, suģestējoša, formā iespaidīga un pārsteidzoša, saturā dziļpārdomas rosinoša", "Jāredz!". Tā aizvadītās nedēļas nogalē pēc Daugavpilī Marka Rotko mākslas centrā atklātās Latvijas Keramikas biennāles konkursa izstādes "Martinsona balva" publiskajā telpā un klātienē savas emocijas pauda apmeklētāji.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs šo rudeni sāk ar odu, veltītu keramikai. Ceturtās Latvijas Keramikas biennāles konkursa izstādes "Martinsona balva" atklāšana Daugavpilī ir notikusi. Par tās vīziju stāsta viens no izstādes kuratoriem Aivars Baranovskis: "Izstāde tiek atklāta "Nemierīgo ūdeņu" noskaņās. "Nemierīgie ūdeņi" ir šī gada centrālā biennāles konkursa tēma māksliniekiem. Šogad konkurss bija ar rekordlielu pieteikumu skaitu. Tagad  izstādē  te var redzēt pasaules labāko keramiķu darbu."

Šogad "Martinsona balvai" kopumā tika saņemti 685 pieteikumi no 71 valsti pārstāvošiem māksliniekiem. Godalgas piešķirtas 10 no tiem, labāko autoru darbi skatāmi izstādē.

Otrs šīs izstādes kurators un nenoliedzami lielākais balsts, keramiķis Valentīns Petjko, ir arī  viens no konkursa žūrijas locekļiem, kuram pirmajam skan arī Daugavpils Marka Rotko centra apmeklētāju sajūsmas vārdi pēc izstādes apmeklējuma: "Žūrijai darbs bija smags. Ar vairākām vērtēšanas kārtām. Ar ilgām diskusijām, līdz nonāca pie rezultāta. Šajā reize bija lielākais pieteikto mākslas darbu skaits un mazākais atlasīto darbu skaits. Krūzīte un bļodiņas arī ir keramika, tā ir neatņemama sastāvdaļa ikvienam keramiķim. To prot uztaisīt ikviens keramiķis. Bet šajā izstādē vairāk runa ir par mākslas darbiem, kuriem pamatā ir kāda ideja, tehniskās prasmes, kas nāk no amatniecības.

Izstādē var redzēt – sākot no skulptūrām un beidzot ar video darbiem. Kopsummā ir 10 godalgu saņēmēji."

Goda raksta saņēmējai no Latvijas Jutai Rindinai piedalīties biennālē vienmēr ir liels gods: "Tie darbi jau tiek atlasīti pirms izstādes, un vienmēr ir interesanti paskatīties arī cilvēkus no pasaules. Nav nemaz tik bieži tādi notikumi Latvijā. Kopumā tā ir grandioza izstāde!"

Tālāk seko apbalvojumi gan nacionālajā, gan starptautiskajā novērtējumā. Šajā gadā starptautiskās godalgas keramikā aizceļoja uz Lietuvu, Ungāriju un Ķīnu.

Zelta apbalvojums Latvijas mērogā  nonāk kurzemnieces Sanitas Ābelītes rokās. Tas viņai par darbu ar nosaukumu "Aiz spoguļa": Es piedalos šajā konkursa izstādē, jo es jūtos kā daļa no šīs keramiķu ģimenes. Piedaloties mēs radām kopīgo  ainu – kā ziedu pļavu, kad pļavā ir ļoti daudz skaistu ziedu. Esmu pateicīga par šo augsto – zelta novērtējumu, bet ir kaut kādā ziņā sajūta, ka tā ir tāda loterija, jo visi darbi te ir ļoti skaisti, ir ļoti daudz autoru, kuri ļoti labi strādā. Ir labi būt starp viņiem."

Starptautiskās keramikas konkursa "Martinsona balva 2023" izstādi kuplina arī keramikas guru – Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas nodaļas asociētās profesores Līgas Skariņas darbs. Keramika Daugavpilī ar šo konkursu tiek celta saulītē, viņa saka. "Arī mans darbiņš šeit ir, un es studentus vienmēr te aicinu piedalīties. Priecājos, ka beidzēji aktīvi piedalās ar saviem radošajiem darbiem, meklē savu seju."

Lai labākie no labākajiem keramikas darbiem nonāktu Keramikas biennāles izstādē, kādam tie bija jāvērtē. Žūrijas loks kupls, to vidū arī izcilas Latvijas personības-mākslinieki – Ilona Romule Starptautiskās keramikas akadēmijas Ženēvā biedre un Dainis Pundurs. Abi pārliecināti, ka šī gada izstādes darbi izcili un ka tie ir jāredz.

Ilona Romule: "Mēs bijā astoņi vērtētāji, izvēlēties labākos bija grūti. Latviešu mākslinieki visi bija tik brīnišķīgi.

Šie darbi ir jāredz ar acīm, to nevar izstāstīt, te nav ko vizualizēt. Vajag braukt un skatīties. Te ir super augstākais pasaules līmenis."

Dainis Pundurs atzīmē: "Keramika ir fantastisks medijs, trijās dimensijās  un ar bezgalīgu krāsu un faktūru iespēju. Un keramika kļūst arvien populārāka."

"Tās nav tikai krūzītes un  podiņi, bet tas ir viseksperimentālākais un visvairāk dimensijās – pat skaņās un videomateriālos radītais materiāls. Tie būs svētki, ja jūs atbrauksiet te," uzsver Ilona Romule.

Starptautiskā konkursa izstāde "Martinsona balva" Daugavpils Marka Rotko centrā ir veltījums izcilā latviešu mākslinieka, Latvijas profesionālās un laikmetīgās keramikas pamatlicēja Pētera Martinsona radošā darba piemiņai.

4. Latvijas Keramikas biennāles programma turpināsies līdz šī gada 28. oktobrim.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti