Latgales keramiķi: Par eiro, mīlestību pret tuvāko un gaišāku nākotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 4 mēnešiem.

Latgales keramiķiem šis gads bijis darbīgs un lielu pasākumu pilns - gan lielie Dziesmu un deju svētki, gan tradicionālie gadatirgi un podnieku dienas. Tas viss sekmējis keramiķu radošo izpausmi un daudzu jaunu darbu tapšanu, atzīst paši māla darbu veidotāji. Šī gada pēdējā kopīgajā izstādē keramiķi vēlējušies caur saviem apgleznotajiem darbiem, caur krāsām vai īpašām zīmēm un kodiem paust savu redzējumu par daudzām sev svarīgākām lietām un gada atklāsmēm.

Katrs no keramiķiem – māksliniekiem, kas veido kopīgo šī gada izstādi ar simbolisku nosaukumu "Gads beidzas! Gads sākas!" savos darbos ielicis savas sajūtas, domas un pat vēstījumus, atklājot šo izstādi saka Daugavpils Māla mākslas centra projektu vadītāja Ilona Šauša.

Arī keramiķe Mairita Folkmane savos darbos, ko piedāvājusi izstādei, iezīmējusi savus skatījumu un šī gada nogales sajūtu. „Gads beidzas, gads sākas, lati beidzas, eiro sākas. Gada beigās jau vienmēr jāpadomā, kas mums labs iznācis, kas var būt nav izdevies, ko nav izdevies novēlēt - kaut ko labu, pozitīvu, veiksmīgu sev un citiem, lai būtu radošais potenciāls visiem. Man ir triju veidu darbi - vieni no tiem paši jaunākie, apgleznojums ar līniju ar zīmuli, kuros es gribēju iekodēt savas domas, vēlmes un novēlējums, viņš tā dekoratīvi izskatās, bet iekšā ir kods," saka Folkmane.

Vēl viens no darbiem veltīts pārdomām par to, kas ir varonis, stāsta Mairita Folkmane. „Uz tiem darbiem, varētu pat teikt, ir uzrakstīts, kas, manuprāt, ir varonis, sākot no tā, ka varonis mīl savu tuvāko kā sevi pašu. Tas man liekas ir tāds personisks varoņdarbs, tiekties uz to un beidzot ar to, ka varonis ir tas, kurš gatavs par savu dzimteni atdot savu dzīvību," pauž Folkmane.

Latgales keramikas tradīciju turpinātāji Jānis Saikovskis ar sievu Marinu jaunajā gadā noskaņoti uz lieliem darbiem un ne tikai tajā nozīmē, ka būs daudz darba, bet uz patiesi lieliem māla darbiem. „Esmu iedomājies tā, kas patīk pašam, tas patīk arī cilvēkiem, galvenais ielikt darbos dvēseli. Gadi skrien uz priekšu un gribas uz lielāku formu „uzmesties"," norāda Saikovskis.

Arī keramiķe Lilija Zeiļa, atskatoties uz šo darbīgo gadu vēlas, lai nākamais nestu vairāk prieka un gaišuma, tas parādās arī mākslinieces šī gada nogales darbos. „Vispār šis bija ļoti bagāts, skaists gads, radošs, atpūtas ļoti maz - Dziesmusvētki, simpozijs, Vērmaņdārzā cepļus būvējām, šeit būvējām. Labi, ka ir darbs. Lai arī es esmu melno svēpēto trauku piekritēja, šogad nez kāpēc es darinu baltus traukus, arī glazūra balta. Var būt tāpēc, ka gribas kaut ko gaišu, kaut ko baltu. Gribas, lai nākošais gads visiem būtu gaišs, silts un tīrs gads, lai gads būtu vieglāks, veiksmīgāks, lai visi kļūtu bagātāki, bet galvenais, lai būtu veselība, tad viss pārējais būs".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti