Dienas ziņas

Iespējama autobusu reisu slēgšana Baltinavā

Dienas ziņas

Izdoti mācību palīglīdzekļi suitu novada mācībai

Jūrmalā atklāj izstādi "Latviešu un citi sapņi"

Jūrmalā atklāj humoristisku izstādi par latviešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvietis neredzamais. Latvietis maisā. Latvietis atsperīgais un latvietis vienpatnis. Tik dažādas rakstura iezīmes mūsos ir pamanījusi māksliniece Agnese Bula. Par katru uzrakstītā leģenda un izveidotais vizuālais tēls kopā radījis izstādi ''Latviešu un citi sapņi''.

Kādreiz sendienās, latvietis sēdējis kokā un juties kā septītajās debesīs, bet tad ieraudzījis, ka kāds ir zirgā un arī tas izskatās cienīgi. Arī latvietis gribējis būt zirgā, bet nespēdams šķirties no koka, koku uzstādījis zirgam mugurā un nu bijis gan zirgā, gan kokā. Katra mākslinieces Agneses Bulas sacerētā teika, kurā caur humora prizmu aplūkota latviešu izcelsme, attīstība un ikdienas eksistence, ieguvusi arī vizuālu noformējumu. Tā tapusi latviešu sapņu kolekcija.

"Tā kā katru rītu pamostoties ir jauns sapnis, tā man katru dienu, apkārt skatoties latviešu pasaulē, rodas jauni un jauni sapņi," sacīja māksliniece Agnese Bula.

Latviešu sapnis ir mākslas un sociālais projekts, kuru vēl ne vienam nav izdevies ielikt kādā mākslas žanra rāmītī, bet izstādes apmeklētājiem tas liek gan pasmaidīt, gan aizdomāties.

Mēs gribam palikt pa vecam, tur, kur mums ir ērti. Silti, mīksti... čomīgi, bet Agnese mūs izliek ārā drusku neērtākās situācijās, un mēs sevi ieraugām citādus. Vai vienmēr uz to gribas paskatīties... bet varbūt vajag paskatīties un pasmaidīt un neņemt ļaunā," nenopietni saka izstādes apmeklētāja Anta Rugāte.

Izstādē "Latviešu un citi sapņi" apkopoti gan pirms 15 gadiem tapušie darbi, gan tie, kas radušies pavisam nesen 3.Starptautiskajā Latgales grafikas simpozijā. Izstādes atklāšanā Jūrmalā tos papildināja arī ''Piparkūku latvieši''.

"Man liekas, ka tā ir ļoti laba Ziemassvētku noskaņu ideja, kas nāca Agnesei Bulai. Ka viņa var piedāvāt arī ēdamos latviešus ar piparkūku garšu, ar ogām, riekstiem," ir pārliecināta ''Piparkūku latviešu'' darinātāja Jana Priedniece.

Izstāde, kas attaino latviešu sapņus un mītus par latviešiem Jūrmalā būs apskatāma vēl divas nedēļas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti