Kultūras rondo

Festivāls "Arēna" aicina nedaudz neparastāk saklausīt mūziku

Kultūras rondo

Artūrs Punte un Jēkabs Voļatovskis iepazīstina ar izstādi "Izmisuma apoloģija. Epigrāfs”

Jaunās mākslinieces apvienojas, lai pateiktu vairāk un sevi pieteiktu skaļāk

Jauno mākslinieču izstāde «1x1» Rēzeknē – kad kopā var pateikt vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mākslinieces Anastasiju Bikovu un Grietu Butjankovu vieno spēja atklāt savu pasaules redzējumu krāsās, pielietojot dažādas mākslas tehnikas, taču darba centrā atstājot cilvēku. No katra darba vienlaikus laužas ārā cilvēciskas ciešanas un vitalitāte. Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē nesen atklāta divu jaunu mākslinieču kopdarbs – izstāde ar nosaukumu "1x1".

Anastasija Bikova un Grieta Butjankova kopējos mākslas projektos un aktivitātēs piedalās kopš 2013. gada. Vairākkārt piedalījušās Mākslas un mūzikas festivālā “Seven Hills”, veidojušas mākslas performances, kopējas izstādes un sienu gleznojumus gan Rēzeknē, gan citviet Latgales reģionā. Ārpus kopīgiem pasākumiem, jaunās mākslinieces aktīvi attīsta savu personīgo skatījumu mākslā.

"Mūs vieno māksla, mēs iepazināmies mākslas akadēmijā, un no tā brīža viss sākās – mēs uzreiz sapratām, ka mums būs laba sadarbība. Mēs varam viena otrai palīdzēt, iedvesmot. Principā viss, kas mākslā vajadzīgs,– to mēs atrodam viena otrā,” par savu ciešo sadarbību stāsta mākslinieces, Latvijas Mākslas akadēmijas absolventes Anastasija Bikova un Grieta Butjakova.

Mākslinieces uzsver – abu iedvesmas avots un darbu centrālais ir objekts ir cilvēks:

"Cilvēks ir visdziļākā, vissarežģītākā būtne pasaulē."

Bet par izstādi “1x1” pašas mākslinieces norāda, ka tā ir balstīta uz savstarpēji eksistenciāli svarīga komunikācijas pamata. No šī aspekta raugoties, māksla ir viens no labākajiem estētiskajiem komunicēšanas veidiem, jo mākslā normas ir mainīgas un viegli pakļaujas interpretācijai, kas komunikāciju padara neierobežoti plašu.

Latgales Kultūrvēstures muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Inese Dundure uzskata, ka izstādi raksturo mūsdienīgs skatījums uz mākslu, pat laikmetīgās mākslas piesitiens. Dundure vērtē: "Nav ne uzrakstu pie darbiem, ne autoru vārdu, ir tikai neliels apraksts, kur mēs varam uzzināt galveno, bet tad baudīt paši, iedziļināties, meklēt. Un šī ir tā māksla, kur nav – patīk vai nepatīk –, bet tā, kura liek domāt, atrast un skatīties.”

Izstādē "1x1”  tiek prezentētas abu jauno mākslinieču Anastasijas Bikovas un Grietas Butjankovas maģistra darbu sērijas, kas papildinātas ar pēcstudiju darbiem. 

Izstādē mūsdienu cilvēka tēma risināta dažādās tehnikās – Grieta Butjankova dod priekšroku grafikai, Anastasija Bikova – glezniecībai.

"Grieta Butjankova darbu sērijā „Medaļas otra puse” ir sporta tematika un ar to saistītie dažādie traumu gadījumi, kas atspoguļojas viņas sietspiedes tehnikā radītajos darbos. Anastasijai ir prāta telpa, kurā cilvēks pats sevi iesloga. Viņš domā, ka ir brīvs, bet telpa ir noslēgta,” turpina Dundure.

Izstādē spilgtas krāsas mijas ar šķietamu piezemētību gan krāsu, gan arī emociju gammā. 

"Darbi ir totāli dažādi, arī nodaļas mums bija dažādas – grafikas nodaļa un glezniecības nodaļa. Ļoti atšķirīgas, bet savienojamas. Tas, kas mūs vieno, ir cilvēks un vēlme tiekties pēc mākslas,"

teju vienbalsīgi stāsta mākslinieces. Viņas atklāj – pēdējo sešu gadu laikā katra atradusi savu mākslinieces ceļu, vai tā būtu tehnika – grafika vai glezniecība – vai mākslinieciskais redzējums. Pašas mākslinieces definē, ka Grieta Butjankova ir portretiste savukārt Anastasija Bikova – figurāliste.

"Grafika ir aprakstāma ar to, ka ir monohroma, un manā gadījumā krāsa ir tas, kas kliedz. To visu izlikt, savienot, sakombinēt, tā arī ir māksla un tas, kas mūs vieno. Spēja sadarboties, jo ne katrs mākslinieks viens ar otru labi izskatās,” stāsta mākslinieces par sadarbību.

"Tehnikas mums ir dažādas. Grieta strādā ar sietspiedi un es ar klasisko glezniecību un, tā kā Grieta papildina to visu ar glezniecību, tas viens otram netraucē, gluži otrādi – papildina. Grietas gadījumā viņa runā par medaļas otru pusi un tur arī atklājas nevis tā sāpēs, bet cena par kādu dabūta medaļa. Manā gadījumā cilvēks ir atkailināts gan fiziski, gan morāli. Viņš ir iespiests savā telpā un viņam nav izvēles viņš ir iespiests un tur jūtas vientuļš,” analizē Anastasija Bikova.

Bikova arī norāda, ka šāda cieša sadarbība nenozīmē, ka abas ir nešķiramas: 

 "Mēs esam atsevišķas personības, bet kopā mēs varam pateikt vairāk”.

Izstāde "1x1” Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē apskatāma līdz 9. novembrim, tālāk izstāde ceļos pie skatītājiem Līvānos, Daugavpilī un citur.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti