Labrīt

Viņa izgudrojums mainīja pasauli. Akira Jošino un litija jonu baterija

Labrīt

"Aizveries un baudi filmu!" Video kompresijas tehnoloģiju "granddāma" Marta Karčeviča

Daugavpilī apskatāmi jauni Marka Rotko oriģināldarbi

Jaunatvestie Rotko oriģināldarbi veido vienotu retrospektīvu ekspozīciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā 12. jūlijā durvis ver piecu līdz šim Latvijā neredzētu izcilā mākslinieka darbu ekspozīcija no viņa mantinieku - meitas Keitas Rotko-Prizelas un dēla Kristofera Rotko kolekcijām. Jaunatvestie darbi zināmā mērā ir līdzīgi un veido vienotu retrospektīvu ekspozīciju, kurā skatāmi visi Rotko periodi, gan reālistiskais, gan sirreālisms, gan multiforma, gan klasiskais, taču, kā atzīst ekspozīcijas veidotāji, izvietot visus periodus vienā zālē nav bijis vienkārši.

“Rotko darbi ir veiksmīgi atbraukuši no Vīnes, kur bija skatāmi lielā reproduktīvā Rotko darbu izstādē, ir aklimatizējušies, izpakoti, restauratoru apskatīti un gaida, kad tiks iekārtoti jaunajā ekspozīcijā," stāsta Daugavpils Marka Rotko mākslas centra galvenā krājuma glabātāja Zane Melāne.

Rotko centra krājumu glabātājs Viktors Pētersons bija viens no pirmajiem, kurš gan ieraudzīja jaunos Rotko oriģināldarbus, gan tieši piedalījās šo darbu pārvešanā uz Daugavpili.

“Viss notika profesionāli, jo bija profesionāla pārvadātājfirma, kas ar to nodarbojas, un viss noritēja ļoti gludi. Ir liels gandarījums par ieguldīto darbu, visu darījām lielā komandā, un viss ir kārtībā.”

Līdz ar liela izmēra apgleznoto audekla kvadrātu, kāds jau ir redzēts Rotko mākslas centrā, tikai šoreiz bordo krāsās, un kuru Viktors nodēvējis par „rozīnīti”, atvesti vēl klāt četri jauni oriģināldarbi, kopumā tie ir pieci, kas nomainījuši sešus, kas te bija skatāmi iepriekš.

Marks Rotko. Pašportrets
Marks Rotko. Pašportrets

“Tā ir jaunā ekspozīcija, jau trešā kopš Rotko centra atklāšanas. Un tā mainās ik trīs gadus, pateicoties Rotko ģimenes atbalstam un kolekcijas bagātajam klāstam. Šoreiz šie darbi zināmā mērā ir līdzīgi un veido vienotu retrospektīvu ekspozīciju, kurā skatāmi visi Rotko periodi, gan reālistiskais, gan sirreālisms, gan multiforma, gan klasiskais. Ļoti interesanti, ka šoreiz skatāms arī Marka Rotko pašportrets, kas ir viena no eksponētākajām un atpazīstamākajām Rotko reālistiskā perioda gleznām.

Izvietot visus periodus vienā zālē nav vienkārši, tāpēc esam piedomājuši pie tā, cik harmoniski šie darbi izskatīsies vienuviet. Šie darbi ir interesanti un spilgti, un centra apmeklētājiem tas būs patīkams pārsteigums un jauns atklājums, un iespēja aizvien vairāk iepazīt Rotko caur šiem mākslas darbiem,” pārliecināta Zane Melāne.

Jau vēstīts, ka 12. jūlijā, šajā īpašajā dienā, ko papildinās arī elektroniskās un dabas skaņu pasaules sintēze kopā ar mūziķi Daci Straumi un Kasparu Tobi skaņu performancē „Meklētājs”, ieeja Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā visiem apmeklētājiem visas dienas garumā būs bez maksas.

Jaunās ekspozīcijas atklāšana piektdien plkst. 16.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti