Kultūras ziņas

Sācies tautas deju festivāls "Sudmaliņas"

Kultūras ziņas

Mākslas un amatniecības "Vasaras stihijas"

Būs jauni Marka Rotko oriģināldarbi

Uz Daugavpili atvesti jauni Marka Rotko oriģināldarbi, arī pašportrets

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uz Daugavpili atvesti jauni Marka Rotko oriģināldarbi. Starptautiskais Marka Rotko mākslas centrs gatavojas jaunās ekspozīcijas atklāšanai šo piektdien, kad, klātesot Daugavpilī dzimušā, pasaules slavu ieguvušā amerikāņu abstraktā ekspresionista pārstāvja meitai Keitai Rotko-Prizelai, ar publisku diskusiju un koncertu atklās jaunu Marka Rotko oriģināldarbu ekspozīciju Latvijā.

Grandiozam notikumam gatavojas Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs. Uz Latviju jau atceļojuši jauni mākslinieka Marka Rotko darbu oriģināli, kas nomainīs esošo ekspozīciju.

 “Otrie trīs gadi ir pagājuši, un Rotko centrs var lepoties, ka arī šo triju gadu periodā vairāk nekā 300 000 apmeklētāju Rotko darbus būs skatījuši Daugavpilī. Ar to mēs Austrumeiropas un Eiropas kontekstā varam lepoties, ka šeit ir vienīgā vieta, kur Rotko šādi tiek parādīts, iepazīstinot apmeklētāju ar visiem periodiem,” stāsta Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka.

Jauno Marka Rotko darbu ekspozīciju Daugavpilī atklās šo piektdien, 12. jūlijā, un tajā būs skatāmi pieci līdz šim Latvijā neredzēti izcilā mākslinieka darbi no viņa mantinieku, meitas Keitas Rotko-Prizelas un dēla Kristofera Rotko kolekcijām. Tie aptvers visus Rotko mākslas periodus.

“Šī ir svarīgākā grāmata mūsu Marka Rotko mākslas centra bibliotēkā – katalogs, kurā redzami praktiski visi Rotko mākslas darbi. Pie mums būs skatāms arī Marka Rotko pašportrets. Interesanti, ka šī glezna muzeja kvalitātes kopijā ir arī mūsu muzeja kolekcijā, tagad būs iespēja salīdzināt to ar oriģinālu,” atklāj Daugavpils Marka Rotko mākslas centra galvenā krājuma glabātāja Zane Melāne.

“Pašportrets ir īpašs ar to, ka to vienmēr ir kārojuši daudzi muzeji, izstāžu zāles, kuras izstāda Rotko pie sevis, lai parādītu ne tikai reālistisko glezniecības posmu, bet lai to fotogrāfijas vietā izmantotu kā vizītkarti.

Darbs ir unikāls kā mākslas vērtība. Tas raksturo viņa agrīno glezniecības periodu, kas strikti sasaucas ar Rembranta glezniecību, ko viņš “Metropolitan” muzejā ir studējis un analizējis, un arī centies ienest iekšā kompozīcijā,” turpina Čačka.  

“No multiformām pārstāvēts 1948. gada mākslas darbs. Šis ir tas pārejas posms, kad Rotko pāriet uz krāsu laukumu glezniecību un atsakās pamazām no formām un noteiktam līnijām, un glezno, kā dažkārt saka – krāsu laukumu, krāsu mākoņus,” skaidro Melāne.

“Būtiski Marka Rotko ekspozīcijā Daugavpilī parādīt arī šo klasisko Rotko glezniecības veikumu, kas ir visaugstāk novērtētākais, jau viņam dzīvam esot. Tas ir posms, kad Ņujorkā dzimst Ņujorkas skola kopā ar māksliniekiem līdzgaitniekiem, kuri katrs atrod savu rokrakstu, un tā parādās šis abstraktais ekspresionisms,” stāsta Čačka.

Atklāšanas dienā, 12. jūlijā, ieeja Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā visas dienas garumā būs  bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti