ISSP galerijā skatāma jaunā fotogrāfa balvas ieguvēja Visvalda Morkeviča izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles "NEXT" balvas “Meklējam jauno fotogrāfijā!” ieguvēja Visvalda Morkeviča izstāde “Gaidu tikšanos ar sevi” no 9. jūlija līdz 11. augustam būs skatāma ISSP galerijā. Savukārt 15. jūlijā pulksten 18.30 biennāles "Facebook" vietnē norisināsies balvas “Meklējam jauno fotogrāfijā!” četru dalībnieku prezentāciju vakars, kā arī 22. jūlijā pulksten 18.30 tiešsaitē būs tikšanās ar Visvaldu Morkeviču, informēja organizatori.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles (RFB) balva “Meklējam jauno fotogrāfijā!” tiek pasniegta jau ceturto reizi. Tā ir dibināta, lai veicinātu jaunos māksliniekus vizuāli spēcīgos darbos atklāt konceptuāli dziļu, oriģinālu skatījumu uz sava laikmeta norisēm, atrodot un izceļot jaunos Baltijas valstu autorus, kuru darbos jau dominē šīs kvalitātes. Kopš 2019. gada balvas pasniegšana noris sadarbībā ar ISSP galeriju.

Galveno balvu 2021. gadā starptautiskā žūrija piešķīra Visvaldam Morkevičam par sēriju “Gaidu tikšanos ar sevi”, kas "veidota (narcistiskas) introspekcijas formā kā vizuālā un telpiskā darbā transformēta mākslinieka pašanalīze". Izstādes veidotāji norādīja:

"Projekta nosaukums “Gaidu tikšanos ar sevi” projicē mirkli nākotnē, gaidāmu satikšanos pašam ar sevi.

Šis projekts ir portrets tā “tapšanas procesā”, un tajā izmantoti mākslas vēsturē pazīstami simboli, no klasiskās mitoloģijas palienēti tropi, psihoanalītiskas interpretācijas un personiskas atmiņas. Daži vizuālie elementi ir visnotaļ figurāli, turpretī citi attēli tuvinās abstrakcijai. Tādējādi projekts ir neskaitāmu asociatīvu savienojumu kolāža, kas izaicina portreta kā reprezentācijas veida ierastās robežas. “Gaidu tikšanos ar sevi" vēršas pret kanonisko priekšstatu par “objektīvo līdzību”, kas definē portreta žanru, tā vietā ienirstot sevis izzināšanas, atpazīšanas un saprašanas procesā."

Visvalds Morkevičs saņēma arī "VVFoundation" balvu – iespēju piedalīties "PAiR" rezidencē Pāvilostā.

Visvalds Morkevičs (1990) ir Lietuvas mākslinieks, kurš ar fotogrāfijas medija palīdzību pēta portreta žanru. Viņš uzmanīgi vēro vidi, kurā atrodas portretējamie, jeb, paša vārdiem izsakoties, “kolekcionē realitātes”. Morkeviča darbi bijuši apskatāmi gan personālizstādēs, gan grupas izstādēs dažādās Eiropas valstīs, kā arī iekļauti muzeju un privātās kolekcijās, to vidū modernās mākslas muzejā "MO", mākslas fondā "Lewben" un SEB bankas mākslas kolekcijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti