Kultūras ziņas

Slīpē Dziesmu svētku repertuāru

Kultūras ziņas

Jūgendstila noskaņas porcelānā

Gleznotāja kā kultūru tulks

Gleznotāja Madara Kvēpa izstādē tulko Austrumus un Rietumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mākslinieks kā tulks starp Austrumu un Rietumu kultūrām. Tā savus darbus raksturo jaunā māksliniece Madara Kvēpa. Savās gleznās viņa tulko atšķirīgo un kopējo kultūru izpratnēs par novēroto dabā – kokiem, debesīm un jūru. No 23. janvāra Madaras Kvēpas izstāde ir skatāma galerijā “Look!” Rīgā.

Māksliniece izstādei devusi nosaukumu “Tulkojums”. Tajā tiek izstādītas četras gleznu grupas ar koku, debess un jūras atainojumiem, uzsverot baltu fonu un to lokāciju galerijas telpā.

Neskatoties uz to, ka Madara Kvēpa turpina mācības Mākslas akadēmijas maģistratūrā, šī ir jau viņas ceturtā personālizstāde. Galerijā “Look!” izstādīti darbi ar dabas elementiem gan Rietumu, gan Austrumu cilvēka skatījumā.

Kvēpa atklāj, ka izstādi iedvesmojusi viņas mamma, kura ir sinoloģe: “Ķīniešu kultūras klātbūtne vienmēr ir bijusi klātesoša.”

Izstādes pieteikumā teikts: “Veroties dabā, ir iespējams savienoties ar tās frekvenci, kas plūst kā rāma un tīra apziņas upe.

Šo iemeslu dēļ māksliniece glezno to, kas par spīti laika ritējumam paliek stabils un nemainīgs – jūra, debess, zeme. Iemūžinot šos elementus audekla baltajā telpā, ir iespēja vērst uzmanību uz to, kas ikdienas skrējienā cilvēkam “ikdienišķajam” paslīd garām nepamanīts.”

Māksliniece aicina katru no šiem elementiem lasīt divās valodās - Rietumu un Austrumu domāšanā – apcerot bezgalīgās iespējas un stāvokļus, ko sevī ietver krāsa. Šajā gadījumā ar Rietumu domāšanu saprotot cauri mākslas vēsturei dominējošo mimētisko (realitāti atainojošo) attēlu, savukārt ar Austrumu – mākslas izteiksmi kā simbolu, kā zīmi.

Madaras Kvēpas “Tulkojums” Ģertrūdes ielas galerijā “Look!” būs skatāms līdz 15. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti