Kultūra

Izrāde «Svina garša» - dokumentāls attēlojums ar kinematogrāfisku montāžu

Kultūra

Rīgas Mākslas telpā atklāj izstādi "Pazudis arhīvā"

Teātra muzejā skatāma Osvalda Rožkalna izstāde „Trešā atgriešanās”

Gaiši toņi un dziļš traģisms Osvalda Rožkalna izstādē «Trešā atgriešanās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No piektdienas, 5.februāra, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā būs skatāma izstāde "Trešā atgriešanās", kas iepazīstinās ar ļoti interesantu un meistarīgu, bet Latvijā tikpat kā nezināmu mākslinieku Osvaldu Rožkalnu. Rožkalna saikni ar Latviju savulaik pārtrauca Otrais pasaules karš, lielākā viņa dzīves daļa pagāja Vācijā. Vircburgas teātrī viņš strādāja par dekoratoru, bet paralēli tam ļoti mērķtiecīgi izkopa savu mākslinieka rokrakstu un talantu. Viņa pirmajā nozīmīgajā izstādē Rīgā būs skatāmas gleznas, zīmējumi, akvareļi un skatuves meti.

"Tā ir paaudze, kas dzīvoja Latvijai un Latvijas mākslai. Un te jūs redzat - pat gūsta nometnē viņš taisa sagrauto Rīgu, viņš zīmē 18.novembra apsveikumus - Rīgas panorāmu," izstādes kuratore Ingrīda Burāne rāda ar tušu zīmētas apsveikuma kartītes, ko Osvalds Rožkalns veidojis, būdams gūstā Beļģijā, Cēdelheimas nometnē.

Līdz karam viņa dzīve bija apsolījumu pilna - viņš strādāja Operā, viņam bija ģimene, tajā auga divi dēli. Tad sekoja iesaukšana leģionā, gūsts, lielā izceļošana, kuras rezultātā Osvalds Rožkalns nonāca Vācijā, Vircburgā, kur arī pavadīja savu mūžu. Izstāde Teātra muzejā būs simboliska viņa "Trešā atgriešanās" Latvijā - izstādei arī dots tieši šāds nosaukums.

"Mēs izšķīrāmies par "Trešo atgriešanos", tāpēc ka pirmo reizi mākslinieks atgriezās 1989.gadā pēc sirdstriekas, kad viņa pelnu urnu Rīgas Meža kapos svētīja mācītājs Juris Rubenis. Otrā atgriešanās bija 2013.gadā, kad viņa audžumeita Juta Burharde sarīkoja Berga bazārā nelielu ieskata izstādi. Un tad, kad mēs redzējām šo izstādi, mēs sapratām, ka, jā - tas ir mākslinieks, ko ir vērts vest uz Latviju pa īstam un iecentrēt Latvijas mākslas vēsturē," skaidro Ingrīda Burāne.

Vācijā Osvalds Rožkalns strādāja par Vircburgas teātra mākslinieku, bet paralēli tam ļoti mērķtiecīgi gāja savu individuālo mākslinieka ceļu. Viņu fascinēja El Greko un Pablo Pikaso māksla, arī japāņu akvarelis, un šīs ietekmes jūtamas viņa darbos, kaut arī tie ir ļoti personiskā rokrakstā veidoti.

Darbiem raksturīga formu ģeometrizēšana, daudz gaišu toņu, un, lai arī kolorītā tie ir harmoniski, tos uzlūkojot, jaušamas dziļš traģisms pēc dzīves, kas varēja būt citādāka. Izstādē varēs aplūkot viņa darbu izlasi - gleznas, zīmējumus, akvareļus un skatuves metus.

"Šeit ir ļoti daudz zemtekstu un zemstrāvu, un es tiešām novēlu katram skatītājam ne tikai atklāt to jauno vārdu, bet varbūt padomāt arī par to, kas tad ir mērķtiecība mākslā, kas ir sevis saglabāšana, kas ir sevis izteikšana caur laikmeta abstrakcijām un kas galu galā ir tas radošais gars, kas stāv pāri visam, ja tu patiešām esi īsta personība. Šī izstāde ir arī zināms tāds mudinājums uz pilnību, jo Osvalds Rožkalns visu mūžu ir gājis uz pilnību mākslā," norāda izstādes kuratore.

Iziet cauri tik smagām likteņa kolīzijām, bet saglabāt uzticību ideāliem un turpināt apliecināt radošo garu - šī ir spēja, ko Ingrīda Burāne Osvaldā Rožkalnā un arī citos tā laika māksliniekos apbrīno visvairāk.

"Tā vēlme apliecināt mūsu esību caur radošo garu, kas latviešiem ir patiesi unikāla, tā ir šeit ļoti labi nolasāma gan caur bēgļu tēmu, gan caur pasaules mākslas elpu, gan caur viņa paša iekšējām kolīzijām," pauž Ingrīda Burāne.

Latvijā tikpat kā nezināmā, bet rokrakstā ļoti interesantā mākslinieka Osvalda Rožkalna darbu izstāde "Trešā atgriešanās" Eduarda Smiļģa Teātra muzejā būs skatāma no 5.februāra līdz 5.maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti