Zudusī iedvesma un dejas, «līdz nāve mūs šķirs». Ieteikumi teātra pasaulē

Šonedēļ vēl var paspēt gan uz pēdējām izrādēm, teātru sezonai beidzoties, gan uz dažādu vasaras festivālu ierosinātiem skatuves notikumiem. Ko vēl var noskatīties un ko nepalaist garām teātrī, vēsta teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Zudusī iedvesma un dejas «līdz nāve mūs šķirs». Ieteikumi teātra pasaulē
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Kad mēs mostamies"
Izrāde "Kad mēs mostamies"

"Kad mēs mostamies"

Aizvadīta pirmizrāde Valmieras Drāmas teātrī – Toms Treinis iestudējis izrādi "Kad mēs mostamies". Tā ir Henrika Ibsena pēdējā luga.

Tēlnieks Ārnolds Rūbeks pēc ilgiem svešumā pavadītiem gadiem atgriežas dzimtenē, negaidīti atkal satiekas ar Irēni – sievieti, kura bijusi iedvesma viņa pasaules slavu guvušajai skulptūrai –, tas liek Rūbekam pārvērtēt visu savu mūža darbu. Abu satikšanās ir mēģinājums atgriezties pagātnē un vienlaikus liecība atgriešanās neiespējamībai. Lai gan šī skulptūra bijusi ideāli pilnīgs mākslas darbs, pamazām tā kļuvusi par vilšanos un radošo strupceļu. Šo pārvērtību izskaidrojums slēpjas zudušā iedvesmā, un tās trūkums vienādojams ar atteikšanos no patiesas otra cilvēka mīlestības. Galvenajā lomā – Rihards Rudāks.

Laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot 2023"
Laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot 2023"

"Laiks dejot 2023"

Līdz 17. jūnijam Rīgā un Stāmerienā ar daudzveidīgu izrāžu un meistarklašu programmu norisinās starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot 2023", kas šogad piedāvā iepazīt Kaukāza laikmetīgo deju.

"Līdz nāve mūs šķirs"

15. jūnijā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā savu pirmizrādi piedzīvos horeogrāfes Rūtas Pūces monoizrāde "Līdz nāve mūs šķirs". Dejas izrāde reflektē gan par cilvēka personīgajām attiecībām ar ķermeni, gan par to, kā šīs attiecības ietekmē sabiedrības kopējā doma, stereotipi, gaidas par cilvēka ķermeni, tā izskatu un spējām. 16. un 17. jūnijā Stāmerienas pilī būs iespējams redzēt visu Kaukāza mākslinieku izrādes citā vidē, kā arī Kristīnes Brīniņas ceļojošo izrādi "Vai esam tikušies agrāk?", piedzīvot meistarklases un dejas festivāla noslēgumā.

Performances festivāls "Starptelpa"
Performances festivāls "Starptelpa"

"Starptelpa"

Līdz 18. jūnijam vēl norisinās performances festivāls "Starptelpa". Ceturtdien, 15. jūnijā, no 18.00 plaša programma piedzīvojama pasākumu norises vietā "Tu jau zini kur", bet 16., 17. un 18. jūnijā – dažādās telpās Latvijas Mākslas akadēmijā. Programmā gan dažādu kultūras jomu pārstāvji no Latvijas, gan mākslinieki no Serbijas, Ukrainas, Lielbritānijas, Portugāles, Vācijas, kas radījuši vairāk nekā 50 dažādu performanču un ar šo mākslas veidu saistītus notikumus – lekcijas, meistarklases un pārsteigumus. Vairāk par festivālu varat uzzināt "Kultūras rondo" raidījumā ar festivāla rīkotājām Laini Kristbergu, Lauru Freibergu un Gundegu Eveloni, kā arī Latvijas Performances mākslas centra "Facebook" lapā.

"Skroderdienas Silmačos"

Protams, Latvijas Nacionālajā teātrī ir iespēja atzīmēt teātra sezonas noslēgumu, iejusties jau Jāņu atmosfērā ar izrādi "Skroderdienas Silmačos". Biļetes vēl ir pieejamas uz visām izrādēm, sākot no 16. jūnija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti