Labrīt

Darbu sāk medjis "novayagazeta.eu". Saruna ar redaktoru Kirilu Martinovu

Labrīt

Annele Slišāne: Svarīgi piedzimt mīlestībā, lai izaugtu par labu cilvēku

Ekspresīvais impresionisms – gleznotāja Aivja Pīzeļa izstāde "Savvaļa"

FOTO: Ekspresīvais impresionisms. Imantā skatāma gleznotāja Aivja Pīzeļa izstāde «Savvaļa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mirkļa tvērējs un dzīves baudītājs. Tā sevi raksturo mākslinieks Aivis Pīzelis, kura Latvijas laukiem veltītā izstāde "Savvaļa" ir apskatāma Rīgas kultūras un atpūtas centrā "Imanta". Latvijas gleznotājiem neraksturīgi spilgtās un sulīgās akrila un eļļas krāsās attēlotās dabas ainavas viņš pārsvarā veltījis jūrai un dzimtajai pusei Latgalei. Pretendents uz šī gada Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā atzīmē, ka glezniecība ir viņa dzīves dzinulis.

Garciema pludmale pie Eimura kanāla ietekas jūrā. Bronzas krāsas smilšainais liedags, ko apskalo tirkīzzilos un tumši zilos toņos piesātinātais Rīgas jūras līča ūdens. To savā lielformāta un arī izstādes titulgleznā ir attēlojis mākslinieks Aivis Pīzelis. Visos apskatāmos darbos ir redzami dabas skati, uzsvaru liekot uz savu dzimto pusi Latgali. Ainavas ir attēlotas dažādos gadalaikos, piemēram, piesnieguši lauku ceļi un zaļojoši koki dabas parkā "Daugavas loki".

Aivis Pīzelis skaidro: "Šo izstādi es biju domājis kā veltījumu Latvijas laukiem, kas, manuprāt, ir diezgan savvaļnieciski, it īpaši vietās, kur tie ir cilvēku nekopti un varbūt mežonīgāki, aizaugušāki. Man pašam patīk tādās vietās aizklīst. Tad nu es arī skatītāju, kas atnāktu uz šo izstādi, gribētu aizvest tādā savvaļā.

Tieši dabā kā žanrā es jūtos visbrīvāk, jo, gleznojot cilvēkus, man ir jāiespringst, lai tas cilvēks sanāktu līdzīgs sev, bet dabā es ieeju, un es sajūtu to kā savu. Varu tā brīvi attēlot. Neiespringstot."

Aivja Pīzeļa izstāde "Savvaļa"
Aivja Pīzeļa izstāde "Savvaļa"

Darbi tapuši gan dabā, gan skatoties uz fotogrāfijām. Gleznas savstarpēji salīdzinot, var pamanīt, ka darbā, kas tapis plenērā, formas ir skaidrākas, turpretim tajās, kas veidotas pēc kāda attēla, ainava ir vairāk izplūdusi. Neatkarīgi no izvēlētā veida, pirmais, kas piesaista uzmanību, ir Latvijas gleznotājam neraksturīgi spilgtas un sulīgas krāsas. Piemēram, darbā, kas veidots Rēzeknes novadā no Ančupānu skatu torņa, dzīvīgumu piešķir arī saulriets, kas izgaismo koku galotnes. Tās mākslinieks ir attēlojis gaišākos toņos. Gleznu atdzīvina arī ēnainas vietas, ko Pīzelis ietonējis tumšākās krāsās. Savukārt kādā lielformāta darbā ugunssarkanos un dzeltenos toņos ir attēlota jūras piekraste. Tā mākslinieks vēlējies parādīt vasaras svelmi.

Aivja Pīzeļa izstāde "Savvaļa"
Aivja Pīzeļa izstāde "Savvaļa"

"Krāsu spilgtums man arī nācis no Latgales mākslas skolas. Tur man tādu ne iemācīja, bet varbūt tā pavirzīja uz šādu novirzienu – kaut ko tādu savādāku, nekā tas ir ierasts klasiskajai latviešu mākslai, kas ir tāda brūnganīga vai pelēcīga, miglainos toņos. Tad man ir tādi pilnīgi pretēji – kontrastaini, krāsaini, dzīvi. Protams, reizēm es kaut ko pelēku un kaut ko vienkrāsainu uzgleznoju, bet šis ir mans stils," teic mākslinieks.

Aivja Pīzeļa izstāde "Savvaļa"
Aivja Pīzeļa izstāde "Savvaļa"

Enerģija manāma arī izvēlētajā žanrā – Pīzelis to sauc par ekspresīvo impresionismu. Daudzas gleznas ir veidotas triepiena tehnikā, kas nozīmē, ka krāsa ir likta nevienmērīgā un pat biezā kārtā. Vienā no tādiem darbiem ir attēlota pievakare mežā, kurā saules staru apzeltītos toņos ir apspīdēti priežu vainagi un zemsedze. Pīzelis atklāj, ka šo darbu ir uzgleznojis tiešajā ēterā: ""Museum LV" ir tāda iestāde, un tad tur mani filmēja. Vajadzēja divu stundu laikā uztaisīt brīvu kompozīciju. No sākuma bija nedaudz spriedzīte. Bet vēlāk aiziet viss tādā dabiskā ritmā. Tad ir arī savādāka pašam sajūta, kad tu to glezno un kad tevi vēl kādas kameras acis vēro," atceras mākslinieks. "Agrāk es gāju daudz uz Vecrīgu gleznot. Tur jau bija skatītāju papilnam, kas nāca, un tas arī dod kaut kādu savādāku to gleznošanas manieri, kad uz tevi skatās, kā tā ota darbojas."

Aivja Pīzeļa izstāde "Savvaļa"
Aivja Pīzeļa izstāde "Savvaļa"

Vaicāts, vai laika gaitā gleznotāja stilā ir kas mainījies, viņš teic: "Tieši kardināli – nē, bet laika gaitā, protams, mainās pasaules uztvere un līdz ar to tās gleznas sanāk savādākas. Ar gadiem sāc atšķirt kaut ko būtisko no nebūtiskā un arī, protams, skats mainās."

Rīgas kultūras un atpūtas centra "Imanta" projektu vadītāja Līga Ploriņa teic: "Izstāde patiesībā ir ļoti krāšņa. Ir darbi, pie kuriem vajag pastāvēt ilgāk, lai padomātu un saprastu, kas tad šeit ir domāts, vai tur ir kāda apakšdoma vai tur ir vēl kāda lidojošā doma." Viņa novērojusi, ka izstāde ir ieinteresējusi dažāda vecuma cilvēkus, tai skaitā arī mazus bērnus. Viņa atzīstas – katru dienu, ejot cauri galerijai, viņa mākslinieka darbos pamana kādu jaunu niansi.

Aivja Pīzeļa izstāde "Savvaļa"
Aivja Pīzeļa izstāde "Savvaļa"

Pīzeļa darbi izstādīti neilgu laiku pēc tam, kad gleznotājs bijis nominēts šī gada Jāzepa Pīgožņa balvai Latvijas ainavu glezniecībā. Tas bija liels pārsteigums, priecīgi smiedamies atbild mākslinieks, piebilstot, ka būt par godalgas kandidātu ir liels novērtējums.

Savukārt izstādi "Savvaļa" centrā "Imanta" varēs novērtēt vēl līdz mēneša beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti