Rīta Panorāma

Intervija ar Māri Bezmeru

Rīta Panorāma

Intervija ar Mārtiņu Brūveri, Kristianu Kareļinu, Juri Jopi, Marģeru Eglinski un Anatoliju Livču

"Sarunas ar Juri Jurjānu" - grāmatas un izstādes galvenais varonis

Atklāta Jura Jurjāna personālizstāde, un klajā nākusi māksliniekam veltīta grāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Gleznotāja Jura Jurjāna pūce ir kā viņa pašportrets, viņa alter ego, kā tāds vecītis, kas ir gudrinieks, kas mīl un arī rūpējas. Arī pats gleznotājs aiz katra darba aizslēpj   lielo jautājumu,  kāpēc viņš to gleznojis. Meistars ilgi nav izstādījis savus darbus un izstādē galerijā “Aminori” priecājas par paveikto un tikko klajā nākušo albumu “Sarunas ar Juri Jurjānu”. 

Gleznotājam Jurim Jurjānam nākamgad būs 75.dzimšanas diena. Viņa darbi ir stāsti par viņu pašu, satiktajiem cilvēkiem, putniem, kas cilvēka esību redz no augšas. Gleznās iekodēts garīgums, tik ļoti piemītošs pašam meistaram. “Es jau gleznoju mīlestību. Māte Terēze jau teica – tur, kur ir mīlestība, ir Dievs,” komentē mākslinieks. 

Tomēr visi tēli mākslinieka darbos esot konkrētas personas. “Es tikai nepārpūlos ar līdzību, es negribu kaut kādas klačas,” skaidro Jurjāns. 

“Pētnieciskais gars, kas piemīt manam tēvam, kad viņš glezno milzīga tuvplāna īrisus vai milzīga tuvplāna putnus, kaut kādā veidā ir transformējies tajos darbos, ko es veidoju teātrī un kino,” uzskata viņa meita, māksliniece Kristīne Jurjāne. 

Savukārt otra meita, māksliniece Ieva Jurjāne, uzsver, ka tēvs spēj uzkonstruēt bildi uz balta audekla, sākot no jebkura punkta – lielā bilde, kādai tai jābūt pēc pabeigšanas, esot jau viņa galvā. 

“Ko es ļoti augstu vērtēju un esmu no viņa aizguvis, ir pacietība. Atceros, bija kāds brīdis, kad es mājās sāku uzdot jautājumus par viņa mākslas darbiem. Es jautāju – cik ilgi tu šo gleznu  gleznoji? Un tēvs atbildēja – piecus gadus. Tai vecumā, kad man bija kādi seši vai septiņi gadi, tas likās kaut kas pilnīgi vājprātīgs – neaptverami,” komentē mākslinieka dēls Pāvils.  

Izdevniecība “Aminori” laidusi klajā arī grāmatu “Sarunas ar Juri Jurjānu”, kas aicina paskatīties uz pazīstamā gleznotāja daiļradi jaunā gaismā. Grāmatas autore Marika Rozenberga tajā apkopojusi Jurjāna atziņas par dzīvi un mākslu. 

Gleznotāja Jura Jurjāna izstāde aplūkojama galerijā “Aminori” Rīgā, Kr. Valdemāra ielā 69. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti