Kultūras ziņas

Pasniegtas festivāla "Open Place" balvas

Kultūras ziņas

Pēteris Vasks turpina veicināt muzikālo jaunradi

Mākslinieks Māris Upzars aicina "Vakara pastaigā"

Atklās gleznotāja Upzara darbu izstādi «Vakara pastaiga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pirmdien, 22.augustā, Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā atklās gleznotāja Māra Upzara darbu izstādi „Vakara pastaiga”, kas būs dažādu gadu darba atlase ar izteikti konstruktīvu krāsu laukumu kārtojumu, informē LMS.

Upzars iespēju rīkot šo izstādi LMS galerijā ieguva kā balvu par darbu „Nebaidies!”

„Manas ārēji askētiskās ļoti nopietnās gleznas atspoguļo cilvēka iekšējo pasauli, domas, jūtas un gribas impulsus, kas nosaka mūsu izvēles un rīcību. Es uzskatu, ka konkrētu un atpazīstamu motīvu neesamība ir jāpapildina ar īpaši dziļi izjustu, pārdomātu un piedzīvotu saturu,” norāda Upzars.

Viņš uzsver, ka katru gleznu viņš gatavo vismaz pusgadu, „lai atraisītos, un atrastu gleznas ārējo, cilvēka uztverei piemēroto formu”.

Latvijas Mākslinieku savienības vadītājs Igors Dobičins Upzaru raksturo kā "vienīgo latviešu mākslinieku, kurš ļoti stingri un konsekventi pieturās pie savas izvēlētās stilistikas". "Tā ir milzīga vērtība mūsu latviešu mākslā un liels notikums galerijā…" saka Dobičins. "Gan krāsu saspēle, toņu saskaņa jeb pretmeti – tā ir cita valoda, mākslas valoda , kurā viņš runā un aicina arī skatītājus diskutēt ar viņu vai domāt līdz, piekrist vai oponēt. Bet tā ir ļoti interesanta un izkopta valoda," pauž Dobičins.

Atpazīstamu motīvu neesamību gleznās Māris Upzars papildina ar ilgstoši pārdomātu un piedzīvotu saturu. Ikdienā viņš strādā Dabas muzejā par galveno mākslinieku un vada koka apstrādes nodarbības Vecmīlgravī bērnu un jaunatnes centrā.

"Latvijā ir vairāki māksla sloki un mākslas lauki, bet mākslas ekspertiem Māra Upzara daiļrade ir iedvesmas un informācijas avots. Nevajag arī par zemu novērtēt Latvijas skatītāju," teica Dobičins.

Upzars beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju 1997. gadā.

Mākslinieks skolojies pie izcilajiem latviešu gleznotājiem - Borisa Bērziņa, Induļa Zariņa un Alekseja Naumova. Kopš 1991. gada regulāri piedalās izstādēs un simpozijos gan Latvijā, gan tādās valstīs kā Zviedrija, Gruzija, Beļģija, Zviedrija un citur.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti