Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Nacionālajā vēstures muzejā skatāmi seni un laikmetīgi vainagi

Kuldīgā atklāta izstāde "Ariadne"

Pavediens, lai atrastu savu ceļu. Kuldīgā atklāta izstāde «Ariadne»

Izsekojot pavedienam, atšķetināt skaņas jūkli un atrast Ariadnes pavedienu samudžinātajā un savērptajā mūsdienu cilvēka uztverē. Sajust dzīves līniju kā spēju atrast savu ceļu – to aicina Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā atklātā izstāde "Ariadne". Tās autori ir Ieva Maurīte un Arnis Martinelli.

Pirms gada Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures un teorijas nodaļas docents un Kuldīgas mākslas kultūrtelpas kurators Raimonds Kalējs uzrunājis māksliniekus Ievu Maurīti un Arni Martinelli veidot kopizstādi Kuldīgā. Lai arī mākslā abi darbojas daudzus gadus, šī viņiem ir pirmā kopizstāde. Ieva tai radījusi daudz jaunu darbu, bet Arnim jauni ir visi, jo kādu laiku pār zīmēšanu virsroku bija ņēmusi mūzika.

"Man bija doma kaut kādā simbiozē panākt to kopveselumu, abu divu dzīvesbiedru, mākslinieku un arī komponista un mūziķa būtību vienā izstādē," saka Kuldīgas mākslas kultūrtelpas kurators Raimonds Kalējs.

Abiem māksliniekiem tuva ir grieķu mītiskā pasaule, tāpēc tā arī izvēlēta izstādes tēmai.

Ariadne ir Krētas valdnieka Mīnoja meita, kas Atēnu varonim Tēsejam ar diegu kamolu palīdz izkļūt no labirinta.

Pavediens izstādē izlīkumo pa Kuldīgas mākslinieku rezidences galerijas telpām un stāviem, pāriet Ievas radītajās līnijās, Arņa ogles vilcienos un klavieru skaņās.

Mākslinieks Arnis Martinelli par darbiem stāsta: "Šie antīkie grieķu varoņi, dažādi notikumi, faktiski viņi kaut kādā mērā manifestē cilvēka iekšējos procesus. Tie ir dažādi psiholoģiski procesi, kuri kaut kādā mērā norisinās plus/mīnus katrā cilvēkā. Vienkārši šis jautājums – cik viņš daudz to apzinās un cik viņš spēj formulēt un sekot šiem pavedieniem, kaut kādām idejām, kuras kultūrvēsturē ir atstātas."

Raksturojot izstādes domu, māksliniece Ieva Maurīte pauž:

"Manā skatījumā tas labirints mums katram ir pašam savā galvā, nu tas, kas ir jāiziet. Tas "pavediens", kas man ir, tās ir līnijas. Viss jau ir pavediens, un tāds viņš kā pavediens visur arī turpinās."

Izstādes apmeklētāja Antra Laudere saka: "Man patīk šis lakonisms, līnijas tīrība. Jā, tas ir mans, un Arnis ir mans pārsteigums šodien. Arnis nav ne mirkli zaudējis savu meistarību. Ogle nav tas vieglākais materiāls, kurā strādāt, jo tur nevar neko labot. Tur nekas nav jādara, tiešām skaisti."

Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā izstāde būs apskatāma līdz 6. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti