Kultūras ziņas

Mākslas stacijā "Dubulti" atklāta Baibas Osītes izstāde "Exodus"

Kultūras ziņas

Latvijā viesojas bērnu koris "Tapiola" no Somijas

Performances festivāls "Starptelpa"

FOTO: Festivālā «Starptelpa» izšūpo stereotipus un novērtē pašsaprotamo

Savas trešās dienas vakarā – ceturtdien, 15. jūnijā, kultūrtelpā "Tu jau zini kur" festivāls "Starptelpa" tika oficiāli atklāts ar vērienīgām uzaicināto mākslinieku performancēm.

Kā pirmā norisa pašu organizatoru – performances mākslinieku, aktīvistu un pētnieku akcija sportiski erotiskās noskaņas, lai uzreiz pēc tam programma turpinātos ar igauņu mākslinieka Erika Alaloogas (Eric Alalooga) no atrastiem materiāliem pašbūvēta multinstrumenta skaņdarbu.

Kā nākamais uzstājās Martins O'Braiens (Martin O'Brien, Lielbritānija), kas ekstrēmās performances žanrā, izmantojot BDSM paņēmienus aicināja novērtēt tik pašsaprotamu darbību kā spēju elpot.

Pulksten 21.30 plašajā telpā ieslīdēja "Buto Lab" grupa un čellistes Sarmas Gabrēnas tumšo toņkārtu pavadībā, sudrabainā gaismojumā simboliski atveidoja sievietes iekšējo, seksuālo dabu. Pēc šīs noslēpumaino noskaņu performances uz skatuves kāpa satīrs – somu mākslinieks Ragnars Elnaigs (Ragnar Elnyg), kurš, dinamiski mijot dziesmas, dejas un akrobātikas elementus, atklāti sarunājās ar skatītājiem par savu pieredzi dzimuma maiņas procesā un izšūpoja daudzus vispār pieņemtus stereotipus. Kā noslēdzošais vakara punkts bija igauņu dueta Kristino Rav un Juhana Vihterpala (Juhan Vihterpal) biedējošā, bet ļoti suģestējošā performance, kurā ar klaunādes un ķermeņa deformācijas darbībām tika attēlota skaļi neizrunātā, bet klātesošā medikamentu blakus parādību ietekme uz to lietotāju un sabiedrību kopumā.

"Starptelpas" ceturtās dienas vakarā (16.06) Latvijas Mākslas akadēmijā festivāls uzņems pilnas jaudas apgriezienus, vienu pēc otras prezentējot visdažādākās performances, kas visas iekļaujas "mākslinieka – skatītāja sadarbības" tēmas lokā.

Starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa 2023"

Vairāk

KONTEKSTS:

Rīgā no 13. līdz 18. jūnijam notiek starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa", kura tēma un galvenais vadmotīvs šogad būs "Kolaboratīva autorība" – sadarbība starp mākslinieku un skatītāju, pārkāpjot šķietami slēgtās mākslas radītāja un vērotāja robežas.

Festivāla organizatori – Latvijas Performances mākslas centrs – aicina skatītājus kļūt par dalībniekiem un līdzautoriem vietējo un ārvalstu mākslinieku īstenotās performancēs.

Festivāla apmeklējums visā tā laikā ir bez maksas.

Pilna festivāla programma rodama "Starptelpas" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti