FOTO: Performances mākslas festivālā «Starptelpa» izzina ķermeņa kustību iespējas

Performances festivāls "Starptelpa", kura piektā – jubilejas – gada tēma ir "Kolaboratīvā autorībā" jeb sadarbība, kopradot māksliniekam un skatītājam, sācies ar starptautiski atzītās mākslinieces Simonas Orinskas (Latvija) vadītu meistardabnīcu "Somatiskās prakses performatīvos sadarbības modeļos."

Tā risinājās Latvijas Mākslas Akadēmijas aulā, klātesot 12 dalībniekiem. Meistarklasē gan teorijā, gan pašiem aktīvi, fiziski piedaloties tika izpētītas ķermeņa kustību iespējas, kas vērstas uz dažādu sadarbības modeļu izveidi.

Dalībnieki ķermeniski piedzīvoja radīšanas procesu gan individuāli, gan pāros, gan grupā. Meistarklases noslēgumā daļa no viņiem izveidoja kolektīvo performanci jeb savādu rituālu, kas rezonēja ar LMA aulas sakrālai telpai līdzīgo arhitektūru, kurā iesaistīja pārējos dalībniekus-skatītājus.

Kā norāda festivāla veidotāji, tapušais bija vienlaikus sensitīvs, sensors un emocionāli provokatīvs.  Šīs trīs stundas garās meistardarbnīcas rezultāti tika raksturoti vārdos – "spēcīga enerģija", "dziļāka saikne ar savu ķermeni", "savienošanās" un "izaicinājums".

"Starptelpas" otrajā dienā "ISSP" galerijā risināsies starptautisks, zinātnisks simpozijs "Sadarbībā balstīta autorība performatīvajās mākslās", kur desmit dažādi autori-akadēmiķi un praktizējoši mākslinieki pievērsīsies tematiskajam lokam, kas aptver dažādus sadarbības veidus performatīvajās mākslās. Tiks skatīti jautājumi gan par praktiskām sadarbības iespējām starp mākslinieku un skatītāju, gan vēsturisko/institucionālo pieredzi un radošo praksi.

Starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa 2023"

Vairāk

KONTEKSTS:

Rīgā no 13. līdz 18. jūnijam notiek starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa", kura tēma un galvenais vadmotīvs šogad būs "Kolaboratīva autorība" – sadarbība starp mākslinieku un skatītāju, pārkāpjot šķietami slēgtās mākslas radītāja un vērotāja robežas.

Festivāla organizatori – Latvijas Performances mākslas centrs – aicina skatītājus kļūt par dalībniekiem un līdzautoriem vietējo un ārvalstu mākslinieku īstenotās performancēs.

Festivāla apmeklējums visā tā laikā ir bez maksas.

Pilna festivāla programma rodama "Starptelpas" mājaslapā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti