FOTO: Festivālā «Starptelpa» pēta sadarbības veidus performatīvajās mākslās

Performances festivāla "Starptelpa" otrā diena aizvadīta teorijas zīmē. "ISSP" galerijas telpās norisinājās starptautisks zinātniskais simpozijs "Sadarbībā balstīta autorība performatīvajās mākslās", kurā 10 dažādi autori – akadēmiķi un praktizējoši mākslinieki pievērsās plašam tematiskajam lokam, kas aptver dažādus sadarbības veidus performatīvajās mākslās.

Rīts sākās ar īru mākslinieces Kiras O'Reilijas (Kira O'Reilly) stāstījumu par ļoti tuvām, asins rētām iezīmētām attiecībām ar saviem performanču partneriem.

Tālāk sekoja somu akadēmiķa Tero Nauhas (Tero Nauha) priekšlasījums par šī brīža kapitālisma radīto strupceļu un neapmaksāto mākslinieka darba laiku.

Turpinot, Maikls Eigtveds (Michael Eigtved) iepazīstināja ar jaunām – nopietnā izpētē balstītām un mentora vadītām – metodēm jauno cirka mākslinieku sagatavošanā Kopenhāgenā.

Pēc brīža festivāla "Starptelpa" kuratore Laine Kristberga stāstīja klātesošajiem par performances mākslu Latvijā 70.–80. gados – plašāk nezināmu, marginālu, bet izteiksmīgu posmu pašmāju kultūras vēsturē. Savukārt māksliniece Laura Feldberga prezentēja tēlnieka Ojāra Feldberga ilggadējās performatīvās akcijas, stādot akmeņus un vienlaikus noliedzot to saukt par performanci.

Dominiks Džonsons no Lielbritānijas (Dominic Johnson) atklāja šī brīža kovidpandēmijas un breksita izraisītās problēmas "live art" scēnā Britu salās. Savukārt ievērojamā eksperimentālā režisore Baņuta Rubesa atklāja darba metodes un pašas pieredzi radikālajā teātrī, mainot radošo spēku samēru un atsakoties no režisora līderības. Mākslinieks Orions Maksteds (Orion Maxted) pievērsās spēles un pašorganizētu sistēmu klātbūtnei performancē. Pazīstamā instalāciju autore Linda Boļšakova stāstīja par savu radošo darbību, kurā pēta starpsugu sadarbību. Martins O'Braiens (Martin O'Brien) noslēdza piepildīto simpoziju ar savu mākslas pieredzi ekstrēmajā performancē, BDSM balstītos priekšnesumos.

"Starptelpas" trešās dienas (ceturtdien, 15. jūnijā) vakarā kultūrpunktā "Tu jau zini kur" festivāls tiks oficiāli atklāts ar vērienīgām, skaļām starptautiski zināmu autoru performancēm, kas "provocēs, biedēs un pārkāps ierasti ērtajām mākslas robežām", sola organizatori.

Starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa 2023"

Vairāk

KONTEKSTS:

Rīgā no 13. līdz 18. jūnijam notiek starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa", kura tēma un galvenais vadmotīvs šogad būs "Kolaboratīva autorība" – sadarbība starp mākslinieku un skatītāju, pārkāpjot šķietami slēgtās mākslas radītāja un vērotāja robežas.

Festivāla organizatori – Latvijas Performances mākslas centrs – aicina skatītājus kļūt par dalībniekiem un līdzautoriem vietējo un ārvalstu mākslinieku īstenotās performancēs.

Festivāla apmeklējums visā tā laikā ir bez maksas.

Pilna festivāla programma rodama "Starptelpas" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti