Kultūras rondo

Maestro Marisa Jansona jubilejas gadā LNB skatāma izstāde "Virsotnes"

Kultūras rondo

"Prozas lasījumu" nedēļā kultūras aktualitātes pārrunājam ar rakstnieci Andru Manfeldi

Rotko muzejā atklās ziemas sezonas izstādes

Saruna ar sevi un pasauli – Rotko muzejā jaunas ziemas sezonas izstādes

Saruna par aktuāliem jautājumiem ar visu pasauli – tā jauno ziemas izstāžu sezonu dēvē Rotko muzejā Daugavpilī. Divas krāsās un idejās spilgtas izstādes ar desmit autoru darbiem skatītājiem durvis vērs no 8. decembra.

Vērienīgākais jaunums ir apjomīgā grupas izstāde "Kosmiki Dynami: Māksla kā vispārējs impulss". Tas ir sadarbības projekts starp Rotko muzeju un "Pashmin" mākslas konsorciju. Otrs ziemas izstāžu sezonas jaunums ir Baltkrievijā dzimušās mākslinieces Hannas Mjadzvedzevas skulpturāli meditatīvo objektu kopa personālizstādē "Ainavas".

Ziemas sezonas izstāžu atklāšana Rotko muzejam Daugavpilī kā jaunai strauktūrvienībai ir pirmais izaicinājums. Iepriekšējos 10 gadus šādi notikumi bija iestādē ar nosaukumu "Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs". Jaunais muzeja statuss ar šo sezonu sākas ar vērienu un jau uz pamatīgās tradīciju iestrāžu bāzes, saka muzeja direktors Māris Čačka: "Šī reize nav izņēmums, mēs jauno ziemas izstāžu sezonu atveram apjomā, formā vērienīgu. Mēs atveram izstādi, kas pārstāv 9 vācu māksliniekus. Tas ir sadarbības projekts, un ne pirmais, ar konsorciju Hamburgā, kas ir ar plašu starptautisku tīklojumu gan Ķīnā, gan Apvienotajos Arābu Emirātos un ar divām galerijām Vācijā, – mūsu kultūrvietā parādot aktuālāko mākslā, laikmetīgajā glezniecībā, – tas ir "Pashmin" konsorcijs."

Šo "Pashmin" mākslas konsorciju pārstāv Nura Nuri (Nour Nouri), tā viņam nav pirmā sadarbība ar Rotko muzeju, un, kā tulko viņa vārdus Rotko muzeja pārstāve Inga Gedžūne, ir sava filozofija, un kā konsorcija direktoram ir arī ciešas saites ar Latviju un Rotko muzeju: "Mūs vieno šīs kopīgās vērtības, tā ir liela kaislība un degsme stāvēt par mākslu un mākslas norisēm un procesiem, un tas arī mūs saved kopā. Mana mākslas filozofija ir stāvēt par mākslas institūcijām, kuras ir orientētas uz dalīšanos, dalīšanos mākslā, caur mākslu, kā līdzeklī, daloties savās vīzijās, vērtībās un pārdomās. Tāpēc mūsu konsorcijs savā ziņā met tiltus un savieno dažādas valstis, dažādas institūcijas un dažādus māksliniekus, kuriem viņu apziņā ir šī dalīšanās un atvērtības vērtība. To es jūtu arī šeit, Rotko muzejā. Mana sieva nāk no Latvijas, un Latvijā es esmu bijis ilgstošu laiku un daudzkārt apmeklējot Rotko muzeju. Mani ārkārtīgi iepriecina šī mākslinieciskā kvalitāte, kas arvien ir klātesoša ikvienā te skatāmajā mākslas projektā. Un te ir arī tā iespēja, atrodoties šeit, Rotko muzejā, būtībā satikt visu pasauli un arī būt redzētam un iepazītam no visas pasaules puses. Jo uz šejieni plūst gan mākslinieki, gan mākslas baudītāji no visas pasaules. Tas arī bija tas, kas mūs mudināja veidot šo izstādi."

Nura Nuri
Nura Nuri

Šajā reizē uz Daugavpils Rotko muzeju "Pashmin" mākslas konsorcijs atvedis deviņu dažādu mākslinieku darbus, un šī izvēle Nura Nuri kā izstādes kuratoram nav bijusi nejauša: "Šajā nozarē es darbojos jau 32 gadus, un pa šo laiku esmu pārstāvējis vairāk nekā 5000 mākslinieku. Tas man ir devis lielisku pieredzi sadarbības saišu veidošanā un uzturēšanā ar māksliniekiem un arī pieredzi pamanīt, atlasīt un veidot izstāžu, mākslinieku un darbu kopas, ko mēs kā savus projektus piedāvājam dažādām izstāžu norises vietām.

Šoreiz mans uzdevums bija piemeklēt māksliniekus un mākslas darbus, kas runātu par ļoti aktuālām un mūsdienās tik sarežģītajos laikos nozīmīgām tēmām, jo mēs visi jau ilgstoši dzīvojam ārkārtīgi nemierīgos laikos, kas ir ļoti grūti un izaicinoši.

Šajā darbu izlasē, ko mēs esam atveduši, ir mākslas darbi, kas runā par nākotnes vīzijām, tehnoloģiju lomu mūsu dzīvē un par to, kādu nākotni šīs tehnoloģijas mums izveidos un kā mēs ar šiem izaicinājumiem tiksim galā. Atsevišķi darbi runā par cilvēka saikni ar Visumu, par cilvēka garīgo pasauli un garīgo spēku, kā šajā tehnoloģiju attīstības laikmetā mums var palīdzēt ciešāka saikne ar dabu, ar Visumu, ar  netaustāmajiem enerģijas procesiem. Izstāde ir rosinoša un domāt mudinoša. Tā nav vienkārši izstāde, tā nav tikai izstāde, tā ir saruna, pirmkārt un galvenokārt saruna par aktuāliem jautājumiem ar visu pasauli."

Ziemas sezonas izstāžu atklāšanu 8. decembrī Rotko muzejā pavadīs muzikāla performance, ko, iespaidojoties no izstādītajiem darbiem, radījis mākslinieks no Indijas Sidharts Pataks (Siddharth Pathak).

Līdz ar "Pashmin" mākslas konsorcija apjomīgo izstādi otrs ziemas izstāžu sezonas jaunums Rotko muzejā ir Baltkrievijā dzimušās un šobrīd emigrācijā esošās mākslinieces Hannas Mjadzvedzevas skulpturāli meditatīvo objektu kopa personālizstādē "Ainavas". Izstādes kurators Aivars Baranovskis stāsta: "Tas ir sava veida balansējums starp šo lielo, plašo un gana spilgto "Pashmin" galerijas izstādi, kurā ir ļoti pārliecinoša glezniecība, un šī vairāk apcerīgā puse – šajā kamerizstādē keramika. Hannas darbi vienmēr ir ārkārtīgi laikietilpīgi, tie ir ļoti skrupulozi veidoti, ārkārtīgi delikāti. Katrā to radīšanas posmā tie ir ļoti trausli, un tikai šobrīd, pēc gala dedzinājuma, šie porcelāna un akmens masas darbi iegūst gala formu un gala stadiju."

Aivars Baranovskis
Aivars Baranovskis

Abu jaunās ziemas sezonas izstāžu kopums Rotko muzejā ir ar ziemas sajūtu un esošā laika notikumu atspoguļojumu pasaulē un katrā no mums. Tā apmeklētājiem būs pārdomu pilna kavēšanās pie katra no darbiem, saka Rotko muzeja vadītājs Māris Čačka: "Kopumā šie divi  izstāžu projekti lieliski iederas ziemas izstāžu sezonā ar šo saturisko bagātību, ko mēs ieraugām tādos gaismas meklējumos, kas ir plaši krāsas uzplaiksnījumi. Kas paver skatu uz aktualitātēm, kas savā ziņā iezīmē dinamisko un kosmisko, kas arī ir lielās izstādes nosaukumā. Lielā izstāde ir koša un tajā pašā laikā ar atsevišķām notīm, kas piezemē mūs pie realitātes. Ir arī viena tematiskā līnija, kas iezīmē cilvēka lomu un ietekmi pasaules maiņā un ne uz to labāko pusi. Atsevišķi darbi vieš filozofiskas pārdomas par dzīvi, dzīves jēgu, bet kopumā daudz kas ir par dabā, dzīvē notveramiem impulsiem, un kopumā māksla daudziem ir tomēr kā tāds kultūras impulss, kas pavedina uz domāšanu, lai šajā klusajā un vēl pagaidām drūmajā laikā, bet tūlīt gads atkal griezīsies uz gaismas pusi, mēs varētu ieraudzīt gaišo, skaidro un arī atsevišķās drūmās notis, bez kurām mēs sabiedrībā tomēr vēl neizpaliekam. Tās ir klāt, par tām ir jādomā un domājot šis drūmais var aiziet prom."

Gaišais un tumšais un saruna ar sevi un pasauli Rotko muzejā jaunajā ziemas izstāžu sezonā apmeklētājiem būs baudāmi līdz nākamā gada 18. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti