Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs – templis māksliniekiem un apmeklētājiem. Saruna ar centra vadītāju Māri Čačku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Aprīlī aprit 10 gadi, kopš Daugavpils cietokšņa vēsturiskajā artilērijas arsenāla ēkā atklāts Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs. Jubilejas svinības plānotas no 22. līdz 28. aprīlim. Nedēļas garumā apmeklētājus gaida dažādi koncerti, jaunas izstādes, audiovizuālas un muzikālas performances. Svētku programmas kulminācija paredzēta 28. aprīlī, kad tiks atklāta pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko oriģināldarbu jaunā ekspozīcija.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs – templis māksliniekiem un apmeklētājiem. Saruna ar centra vadītāju Māri Čačku
00:00 / 14:51
Lejuplādēt

"Tā ir vieta, tas ir templis, kurš ir domāts cilvēkiem, kuri ir mākslinieki, kuri rada saturu, un cilvēkiem, apmeklētājiem, kuri šo saturu nāk baudīt vai arī iesaistās procesos, iekļaujas un piedalās, lai kultūras gan piedāvājums, gan forma būtu vienotā kopumā sastopama šeit, Daugavpilī," tā Daugavpils Marka Rotko mākslas centru raksturo tā vadītājs Māris Čačka.

Vidēji gada laikā centru apmeklē 110 tūkstoši cilvēku, un vasarā tas plāno sagaidīt jau savu miljono apmeklētāju. "Plašs ir Latgales reģiona apmeklētāju skaits, ļoti labs ir Latvijas apmeklētāju skaits, un arī Baltijas, īpaši Lietuvas apmeklētāju skaits," stāsta Māris Čačka. Pandēmijas laikā ievērojami pieaudzis arī tūristu skaits no Igaunijas. Vismaz reizi gadā organizējot Ķīnas mākslinieku izstādes, viņi cer piesaistīt arī tūristus no Ķīnas: "Ir jau tas pierādījies – ja kādas kultūras pārstāvji kaut kur ir izstādīti, tad attiecīgi šī nācija seko līdzi, un mēs paredzam arī tādā veidā papildināt mākslas interesentus no valstīm, kuru valstu mākslinieku darbus mēs šeit izstādām."

Ja sākumā, kā atklāj centra vadītājs, daugavpilieši uz jauno kultūras objektu raudzījās ar skepsi, tad drīz vien tas kļuva par iecienītu apmeklējuma vietu arī pilsētnieku vidū: "Negribu es teikt, ka visiem daugavpiliešiem esam vajadzīgi, bet mēs strādājam maksimāli uz to, lai saturs un forma, kas tiek piedāvāta, ir visdažādāk izmantota, gan apmeklējot, skatoties, gan piedaloties diskusijās, sarunās ar māksliniekiem, kas ir rezidenču programmu ietvaros, apmeklējot koncertus un tamlīdzīgi.

Lai katrs no daugavpiliešiem vismaz reizi atnāk un lepojas ar šo kultūras vietu, kura ir."

Māris Čačka aizvadītos 10 gadus un paveikto Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā kopumā vērtē labi. Realizējot projektus, centra darbinieki ne mirkli neesot nolaiduši zemāk savu kvalitātes latiņu un arī pandēmijas laiku ir izmantojuši lietderīgi, tai skaitā izveidojot digitālo mākslas darbu krājuma katalogu. "Mēs esam vieni no nedaudzajiem Latvijā, kur ir šāds moderns formāts, kas ļauj turpmāk ar jebkuru sadarbības partneri realizēt izstādes jebkur, attālināti ielūkojoties pirms tam mākslas darbu klāstā, kas mums kolekcijā ir pieejami, izzinot gan izmērus, gan izpētot biogrāfiskos datus par māksliniekiem," skaidro Māris Čačka.

Aprīlī aprit 10 gadi, kopš ambicioza projekta rezultātā tika atklāts Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs. 28. aprīlī paredzēts jubilejas pasākumu cikla centrālais notikums – Marka Rotko oriģināldarbu jaunās ekspozīcijas atklāšana un tikšanās ar mākslinieka ģimeni. Māris Čačka stāsta, ka mākslas darbi šobrīd vēl ir ceļā uz Daugavpili: "Šie Rotko oriģināli, kas tiek atvesti, viņi būs skatāmi nākamos trīs gadus. Mums nebija oriģinālu veselu gadu. Oriģināli mums aizbrauca gadu atpakaļ, jo beidzās iepriekšējais līgums un sākās Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, kā rezultātā ģimene izvērtēja riskus un līdz pat 2022. gada rudenim nebija gatava dot jaunus oriģinālus."

Sarunu rezultātā ar Rotko ģimeni tomēr tika panākta vienošanās pasaulslavenā mākslinieka darbus atkal izstādīt Daugavpilī. "Līdz tam mums bija veselu gadu, kas vēl šobrīd ir eksponētas, muzeja kvalitātes Vīnē drukātas reprodukcijas, kas kalpo izglītojošam mērķim, raksturojot Rotko daiļradi, bet nekādā ziņā nav attiecināmas vai pielīdzināmas oriģināliem, kur var sajust mākslinieka elpu, mākslas darbu dziļumu, ko neviena reprodukcija nevar realizēt," pauž Māris Čačka.

Turpmākais Daugavpils Marka Rotko mākslas centra darbības mērķis, realizējot dažādus projektus un sekojot līdzi jaunākajām tendencēm kultūras jomā, ir saglabāt apmeklētāju interesi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti