Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Mitoloģija, daba un akustika izstādē "Zemes toņi"

Mitoloģija, daba un akustika Zanes Zelmenes izstādē «Zemes toņi»

Darbs pie deju lieluzveduma "Mūžīgais dzinējs" videomāksliniecei Zanei Zelmenei bija saistīts ar Latvijas novadu tradīciju pētīšanu un Saules dainām. Šie temati mākslinieci "nelaida vaļā", un šovasar tapa imersīva videoinstalācija, kas apvieno mitoloģiju, dabu un akustiku. Izstāde "Zemes toņi" apskatāma Mazsalacas Kultūras centrā, turklāt tā ir gan redzama, gan dzirdama.

"Es visu vasaru dzīvoju šeit Mazsalacā. Te ir ļoti daudz interesantu vietu, ko apskatīt, kā, pieņemsim, Skaņaiskalns. Es uzrunāju grupu "Ēra", kas ar mani piekrita sadarboties, un mēs braucām uz Skaņokalnu pētīt tā akustiskās īpašības."

Maģisks bijis gan piedzīvojums Skaņajā kalnā, gan sadarbība ar keramiķi Lindu Zeltu.

"Mēs pētījām tieši mālu kā materiālu, ko es iepazinu no jauna. Vissarežģītākais laikam bija šī piramīda, kas ir veidota no māla stieņiem, kurus veidot bija sarežģīts process. Šis ir jau otrais modelis, jo pirmā sadrupa," stāsta māksliniece.

Labirintā, kas jāiziet izstādes apmeklētājam, sastopami no māla veidoti petroglifu atdarinājumi un citas trauslas māla detaļas, savukārt iekārtajās bumbās realizējies Zanes Zelmenes sapnis – izveidot sfērisku video.

Mazsalacas Kultūras centra direktore Dace Jurka atzīmē: "Ja te tā rūpīgi pavēro, tad ir tas senais, mūsdienīgais, un tad vēl padomājam soli uz priekšu, kāda būs nākotne. Šī būs tagad tā vieta, kur man pēc administratīviem darbiem un problēmām relaksēties, nonākot no otrā stāva pirmajā. Es to aicinu darīt visiem tiem, kas nav ko tādu redzējuši un baudījuši."

Zane Zelmene piebilst: "Vislabāk ir nedomāt neko, būt gatavam, atvērtam jaunām idejām, konceptiem, kā aplūkot mākslu, un izbaudīt to."

Izstāde "Zemes toņi" Mazsalacas Kultūras centrā apskatāma līdz 20. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti