Knutam Skujeniekam - 80: Guntars Godiņš un Skujenieka polifonija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

5.septembrī 80.gadskārta aprit mūsu izcilajam dzejniekam un atdzejotājam Knutam Skujeniekam. Dzejnieks un tulkotājs Guntars Godiņš par jubilāru saka: "Knuts Skujenieks ir milzīga polifonija gan dzejā, gan dzīvē, gan atdzejā, gan tulkojumos, gan politikā. Visur."

"Knuts manā dzīvē ir ļoti nozīmīga persona, jo ir tāds teiciens: ā, tu kaut ko nezini? Nu tad paprasām Knutam," turpina Godiņš.

Godiņš atceras savu pirmo tikšanos ar Knutu Skujenieku. Pirmais, kam parādījis savas dzejas grāmatas manuskriptu, bijis Knuts. Skujenieks rakstījis Godiņa pirmajai grāmatai ievadu un devis daudz padomus. Tas bija 80.gadu sākumā.

"Tad es atceros tos rītus un tās naktis, ko mēs sēdējām pie Knuta. Un Knuts ļoti ilgi sēdēja arī pie manis. Mums bija tāda ļoti liela sadarbība, it sevišķi tad, kad sākās atdzeja un atdzejošana," stāsta Godiņš, atzīstot, ka Knuta padomi bijuši ļoti noderīgi, "jo Knutā ir tas nervs, pilnīgi absolūtā dzirde, ka viņš jūt un dzird dzeju, dzird un jūt tekstu".

"Un man ir prieks, ka pašlaik kopā ar viņa vienu ļoti labu kolēģi - ar Matsu Trātu, igauņu dzejnieku un rakstnieku, ar kuru kopā Knuts ir sācis studijas Maskavas Gorkija institūtā, mēs kopā tagad veidojam, taisām Knuta dzejas grāmatu igauniski," atklāj Godiņš. "Un igauņu valoda pakļaujas Knuta formai. Igauņu valodā tas ir iespējams."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti