Iznācis otrais kara žurnālistes Veras Kacenas romāns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Pie lasītājiem devies otrais pretrunīgi vērtētās kara žurnālistes un literātes Veras Kacenas romāns, kas pieder pie latviešu “atvilktnes literatūras”, jo uzrakstīšanas brīdī nebija iespējas to publicēt. Tas kopā ar Latvijas Universitātes (LU) pētnieku zinātniskajiem rakstiem un komentāriem publicēts grāmatā „Vera Kacena. Balle beidzās pusnaktī. Latviešu kara stāsti”.

Grāmata “Vera Kacena. Balle beidzās pusnaktī. Latviešu kara stāsti” tapusi LU profesores Vitas Zelčes un vēstures doktora Kaspara Zeļļa redakcijā. V. Kacenas 20.gadsimta 70.gados radītais daiļdarbs papildināts ar LU pētnieku zinātniskiem rakstiem un komentāriem.

Veras Kacenas romāns ir skaudras sievietes pārdomas par neizdzēšamo kara spiedogu. Grāmatas redaktors Kaspars Zellis, raksturojot darba procesu pie šīs un citām sērijas “Nospiedumi” grāmatām, akcentēja, ka dažkārt iecerēto zinātnisko darbu plānā jāievieš izmaiņas, atbilstoši pētnieciskajam materiālam. “Iesākot darbu pie šīs sērijas, bija domāts turpināt pirmajā grāmatā „Divas puses” iesākto tradīciju, skatot abās pusēs karojušo likteņus. Pēc Veras Kacenas „Kājāmgājēja karā” bija iecere nākamo grāmatu veltīt kāda leģionāra atmiņām, taču pēkšņi ar Ilgoņa Bērsona kunga gādību mums tika nodots romāna turpinājums. Šobrīd presē parādījusies informācija, ka mēģinām balstīt tikai vienu pusi, kas absolūti neatbilst īstenībai.

Sagatavošanā pašlaik jau ir leģionāra atmiņas par filtrācijas nometnē piedzīvoto. Gribas aptvert un apskatīt pēc iespējas lielāku atmiņu dažādību. Šādu atmiņu pārstāsts varbūt spēs mazināt spriedzi sabiedrībā, kas veidojusies pēdējos divdesmit gadus saistībā ar Otrā pasaules kara notikumiem, jo ļoti daudziem šis karš aizvien vēl nav beidzies,” norāda Zellis.

„Mūsu pienākums ir izdot vispusīgu Latvijas vēsturi un dot orientierus Latvijas sabiedrībai, lai tā ieietu 21. gadsimtā ar pareiziem orientieriem,” grāmatas atvēršanas svētkos uzsvēra arī Valsts pētījumu programmas “Nacionālā identitāte” vadītājs, akadēmiķis Jānis Stradiņš, piebilstot, ka Veras Kacenas romāni ir interesanta lasāmviela un Vera Kacena iespraucas rakstniecībā uz palikšanu.

Grāmata „Vera Kacena. Balle beidzās pusnaktī. Latviešu kara stāsti” turpina latviešu kara stāstu sēriju, ko aizsāka 2011. gadā klajā nākušais izdevums „(Divas) puses. Latviešu kara stāsti. Otrais pasaules karš karavīru dienasgrāmatās”, kas piedzīvojis jau trīs iespiedumus, un 2012. gada maijā publicētais Veras Kacenas dokumentālais romāns “Kājāmgājējs karā”. Visas grāmatas izdotas apgāda “Mansards” sērijā „Nospiedumi”, kurā drīzumā būs iespējams lasīt par latviešu leģionāra pirmajiem pēckara dzīves gadiem, informē LU doktorante Laura Ardava.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti