Izdota Jāņa Erenštreita grāmatas «Kroņu pinējs» paplašināta versija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Paplašinātā versijā atkārtoti izdota diriģenta Jāņa Erenštreita grāmata par Jāni Cimzi “Kroņu pinējs”, informēja izdevniecības “Upe tuviem un tāliem” pārstāvji.

Atkārtotais izdevums izdots sadarbībā ar Valkas novada domi, un grāmatai klāt nākušas divas jaunas daļas. 

5. daļa veltīta “Cimzes semināra latviskā gara pēctečiem” Ādamam Tēraudam, Jānim Bankinam, Jurim  Kalniņam un Kārlim Baumanim. Autors izsekojis arī Baumaņu Kārļa lūgsnas “Dievs, svētī Latviju!” ērkšķaino ceļu, līdz tā ieguva Latvijas valsts himnas statusu.

Noslēdzošās – 6. daļas “Igauņi godina skolotāju Cimzi” satura aprises dzima 2019. gada vasarā  Tallinā – igauņu XXVII Dziesmu svētku atklāšanas koncertā. Kad igauņi emocionāli vērienīgi pateikušies saviem skolotājiem, to vidū arī Jānim Cimzem, Jānim Erenštreitam radusies doma izpētīt šīs augstās atzinības vēsturiskos motīvus. Atklājās Jāņa Cimzes muzikāli pedagoģisko prasību atspulgs kā viņa latviešu, tā igauņu audzēkņos – jaunā, nereti laiku apsteidzošā pakāpē. Jaunajā izdevumā var lasīt ne tikai Cimzes darba sekotāju dzīves stāstus, bet arī vēstures attiecīgā laika posma ieskicējumu, nacionāli noskaņoto jaunekļu attiecības ar varu un neatlaidīgos centienus pēc labas izglītības. Vērīgs lasītājs te pamanīs zināmas paralēles latviešu un igauņu kultūrizglītības vēsturē.

Profesore, Dr.paed. Dace Medne par jauno darbu raksta: “Estētiski baudāmā literārā valodā grāmata “Kroņu pinējs” turpinās un, tikpat smeldzīgā kā iepriekš, daudzpusīgā vēsturiskā tvērumā ieved laikmeta sarežģīto līkloču un Jāņa Cimzes ideju turpinātāju dzīvēs, atainojot viņus psiholoģiskā reālisma stilā un tomēr nedaudz klusināti.

Tekstu veido dokumentāli fakti un tieši vēstuļu citējumi, grāmata ir dokumentāla, un ceļš, pa kuru tā aizved, ir vēsturiski sarežģītais Latvijas kultūras un pedagoģijas attīstības ceļš.

To var lasīt gan izteiktu vārdos, gan nojaust smeldzīgajos Ādama Tērauda, Baumaņu Kārļa, Jura Kalniņa un Jāņa Bankina dzīvesstāstos. Grāmatas turpinājums veidots kā atsevišķu biogrāfisku epizožu virknējums, kuras visas caurvij vieni un tie paši aktuālo ideju akcenti: pedagoģijas un mūzikas savstarpējība; mācību grāmatu tapšanas process latviešu valodā; teorijas un prakses vienotība; savstarpējo attiecību labirinti gan kolēģu, gan paaudžu kontekstā, kas padziļināti līdz smeldzīgumam. Visi grāmatā atklātie aspekti ļauj gan personiski dziļi, gan sociāli kritiski iesaistīties grāmatas sižetiskajā līnijā, rosinot pārdomas par vēstures jautājumu aktualitāti mūsdienās."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti