Kultūras rondo

Sarunas izstādē "Nenorunātās tikšanās": Driants Zeneji un Kristaps Epners

Kultūras rondo

Vilhelmīne Jakimova stāsta pasaku "Vecīšu problēmas"

Juris Kronbergs: Idejas nāk prātā no radīšanas prieka

Dzejoļi top no radīšanas prieka. Ar jaunajiem krājumiem iepazīstina Juris Kronbergs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šī ir pirmā reize, kad uzreiz iznāk divas grāmatas, atzīst dzejnieks Juris Kronbergs. Tikko klajā nākusi viņa bilingvālā "Dzejoļu izlase" latviešu un angļu valodā, kā arī grāmata "Laika bikses", kas domāta skolas vecuma bērniem.

Plašajā dzejoļu izlasē iekļauti Kronberga darbi, kas tapuši no pagājušā gadsimta 70.gadu sākuma līdz pat 2018.gadam. To sastādījusi un arī dzejoļus atdzejojusi dzejnieka dzīvesbiedre Māra Rozīte. 

"Sākās sen atpakaļ, ka šad tad bija jāpiedalās starptautiskos lasījumos un tur parasti vajadzēja angliski. Tad es Mārai teicu, vai nevari pārtulkot vienu dzejoli vai divus. Gadu gaitā radās daudz tādu dzejoļu, bet izlasei nepietika. Tad viņa skatījās, ko vēl varētu. Dažus es ieteicu," par krājuma tapšanu Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta Juris Kronbergs.

Krājums arī atklāj rakstnieka rokraksta mainību. 

"Tas ir skaistais, lai būtu pašam prieks turpināt rakstīt," atzīst Kronbergs.

Stāstot par grāmatām bērniem, Kronbergs atzīst, ka tās rodas tāpat kā visas citas – no priekā, no radīšanas prieka nāk idejas prātā.

"Es sāku rakstīt aforismus par laiku. Lielākā daļa nav izmantoti grāmatā, daži palikuši. Tā tas sākās, bija laika personifikācija," par grāmatas "Laika bikses" tapšanu bilst Kronbergs. "Tas ir rotaļīgā veidā par laiku, kopš izseniem laikiem cilvēks ir mēģinājis saprast, kas ir laiks, kā pret to attiekties. (..) Ceru, ka bērniem būs gan prieks un radīs interesi."

Dzejnieks nevērtē, kāda vecuma lasītājiem būs viņa darbi.

"Es galvenokārt rakstu sev. Tad izlemju, ko likt bērnu grāmatā, ko pieaugušajiem. Mazliet jau domāju, ka tas būs bērniem, bet kādam vecumam, es nezinu.

Šajā grāmatā, tāpat kā iepriekšējā sapratu, visiem vecumiem patīk. Arī pieaugušiem, katrs tur saredz ko citu. Radošais process tas ir pats – prieks darboties ar valodu, jēdzieniem, priekšstatiem," atzīst Kronbergs.

Šogad Juris Kronbergs ir pārcelies uz dzīvi Latvijā. Vai dzejoļi top citādi?

"Man ir tas pats dators, tas pats galds, pa kreisi man ir logs, kur paskatīties, dzejoļi nerakstās citādi, nāk iekšā momenti no Latvijas apkārtnes reālijām," vērtē Kronbergs.

Jura Kronberga Dzejoļu izlases atvēršanas svētki būs 18. decembrī Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā. Krājumā dzejoļus sakārtojusi un atdzejojusi dzejnieka dzīvesbiedre Māra Rozīte. Atvēršanas pasākumā dzeju latviski lasīs Juris Kronbergs, angliski – Māra Rozīte. Muzicēs Kristaps Grasis.

Jura Kronberga "Dzejoļu izlasi" izdevis apgāds “Dienas Grāmata”, grāmatu "Laika bikses” – apgāds "Liels un mazs".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti