Kultūras ziņas

Māksla, mūzika un deja Ukrainas bēgļu atbalstam

Kultūras ziņas

Noskaidrotas konkursam "Zelta ābele 2021" nominētās grāmatas

Ronalda Brieža "Nulles summa"

Dzejnieks Ronalds Briedis ar krājumu «Nulles summa» noslēdz tetraloģiju «Oroboro»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Nulles summa" ir jēdziens, kuru izmanto spēļu teorijā. Tādu nosaukumu jaunākajam dzejoļu krājumam ir devis arī Ronalds Briedis. Ar šo grāmatu dzejnieks noslēdz krājumu tetraloģiju "OROBORO", kas tapusi 25 gadu laikā.

Krājuma nosaukums "Nulles summa" ir patapināts no spēļu teorijas un apzīmē situāciju, kad vinnētājs paņem tik daudz, cik kāds ir zaudējis.

"Nulles summu mēdz attiecināt arī uz kultūru, uz socioloģiju, psiholoģiju. Es centos viņu caur tādām poētiskām izpausmēm parādīt," skaidro Briedis. "Parasti tad, kad es uzrakstu grāmatu, tad man kaut kādu gadu vai divus negribas neko rakstīt, jo es it kā esmu šo enerģiju realizējis, un tālāk kā telefons – jāuzliek lādēties; tad, kad šis lādēšanas process būs beidzies, var atkal ķerties pie nākamā darba."

Izdevniecības "Neputns" klajā laistā "Nulles summa" ir noslēdzošā četru grāmatu cikla daļa. Līdz šim iznākuši Ronalda Brieža krājumi "Asaru gāze", "Karaoke" un "Zāles pret nemirstību". Tetraloģija tapusi 25 gadu laikā, un to vieno nosaukums "OROBORO". Pats autors norāda, ka šai grāmatu kopai ir gan kopīgais, gan atšķirīgais: "Katra no tām četrām grāmatām, vismaz manā skatījumā, ir ļoti atšķirīga no kāda aspekta, kāda viedokļa. Šī grāmata varbūt to visu noapaļo, un te nu gan man ir sajūta, ka tālāk man vairs it kā nebūtu, kur iet."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti