Kultūras rondo

Top koncertuzvedums “Latgolys freska”, veltījums dzejniecei Annai Rancānei jubilejā

Kultūras rondo

Filmas "Maiņa" režisors: Tas nav tikai par taksistiem, tas ir brauciens caur Rīgu

Dzejas dienas: Raiņa cepiena brīvais mikrofons jeb joki par Raini

Dzejas dienu joki par Raini: Piezīmes no «Raiņa cepiena» brīvā mikrofona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

7. septembrī Raiņa un Aspazijas mājā notikušajā "Raiņa cepiena" brīvajā mikrofonā varēja jokot par visu, kas patīk vai nepatīk Rainī. Brīvajam mikrofonam bija pieteikušās četras dalībnieces. Gandrīz visām dziļa un pamatīga interese par mūsu dzejas dižgaru, tomēr, kā secina brīvā mikrofona rīkotāji – lai jokotu par Raini, vajag lielu uzdrošināšanos, tāpēc dalībnieku nebija pārāk daudz.

"Raiņa cepiena" brīvais mikrofons bija pulcinājis tik daudz klausītājus, ka daļa notikumam sekoja ārpusē, stāvot vai sēžot pie atvērtiem zāles logiem. Brīvā mikrofona vadītāja, Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Elvīra Bloma ievadīja gaidāmajā notikumā.

Ar skaļiem aplausiem tiek sveikta žūrija – Aiva Birbele un Raimonds Ķirķis, tad sekoja pirmā uzstāšanās: Lolita Tomsone, Žaņa Lipkes memoriāla direktore, kas daudzus gadus dzīvojusi Jeruzalemē. Viņas izvēlētā tēma bija: “Rainis & Tomsone Palestīnā 1929 / 2019”.

Lolita Tomsone
Lolita Tomsone

Kā nākamā pie brīvā mikrofona devās pedagoģe Ilze Mazpane, lai pierādītu savas īpašās attiecības ar Raini, viņa līdzi bija paņēmusi dažus artefaktus no savas dzīves apmēram 20 gadu garumā.

Ilze Mazpane
Ilze Mazpane

Uzstāšanās laikā sekoja arī zvans mammai un apliecinājums, ka no dižgariem vislielāko iespaidu uz Ilzi atstājis Rainis. Savu uzstāšanos viņa noslēdza ar dziesmu, protams, ar Raiņa vārdiem.

Nākamā dalībniece Kristīne Plone no VEF teātra vēlējās atklāt dažus nezināmus faktus par Raini, proti, ka Rainis nodarbojies ar zemūdens sportu.

Kristīne Plone
Kristīne Plone

Savukārt dzejnieces Elvitas Rakštītes uzstāšanās bija atklāta, un viņa atzinās, ka vismaz šādā veidā var piedalīties Dzejas dienās, jo uz dzejas lasījumiem viņu neaicina.

Elvita Rakštīte
Elvita Rakštīte

Pēc katras uzstāšanās kopā ar žūriju arī sanākusī publika sniedza savu vērtējumu.

Pēc žūrijas un auditorijas domām pirmo vietu dalīja Lolita Tomsone un Elvita Rakštīte.

Tāds izvērtās “Raiņa cepiena brīvais mikrofons” pirmdien, 7. septembrī, savukārt piektdien, 11. septembrī, Raiņa un Dzejas dienu dzimšanas dienā, Raiņa un Aspazijas muzejā notiks “Raiņa cepiens Ugunī un naktī”, kurā par Raini un Raiņa slaveno lugu jokos četri komiķi. 

Fragmentus no "Raiņa cepiena" brīvā mikrofona klausieties audio pielikumā – Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti