Kultūras rondo

"Kolektīvs" – kino versijas par Dziesmu un deju svētku kustību

Kultūras rondo

Pianists Reinis Zariņš kopā ar mākslinieci Marilēnu Šiltkampu īstenos projektu "Atmošanās"

"Saulesraksts" - Reins Rauds un Maima Grīnberga iepazīstina ar jauno romānu

«Saulesraksts» – ar jauno romānu iepazīstina Reins Rauds un Maima Grīnberga

"No vienas puses, tas ir vēsturisks romāns, jo darbība noris 20. gadsimta sākuma gados. Tas ir Krievijas pilsoņu karš un visas jukas, kas tam sekoja, Igaunijas Republikas pirmie gadi, bet vienlaikus arī tas, kas notiek Tālajos Austrumos, piemēram. No otras puses, tas ir filozofisks romāns, jo te ir diezgan daudz pārspriedumu par vēstures būtību, par valodas būtību un tā tālāk. Bet, no trešā skatpunkta, tas varētu būt arī trilleris, jo nu teiksim tā, līķu te pietiek..." par romānu "Saulesraksts" atklāj rakstnieks Reins Rauds. Apgādā "Jānis Roze" izdots rakstnieka jaunākais romāns "Saulesraksts" latviešu valodā, kuru no igauņu valodas tulkojusi Maima Grīnberga.

Igauņu spēkasieva Lilī Ojamā kopā ar cirka trupu devusies turnejā pa carisko Krieviju, taču revolūcija iegrūž valsti haosā, un pilsoņu kara virpuļos Lilī jābēg vispirms uz Ķīnu, bet no turienes tālāk uz Japānu. Tajā pašā laikā ceļu pretējā virzienā no Japānas uzsāk lingvistikas amatieris Cuneo Ņitta, cienījamas samuraju dzimtas pēctecis un šinto priestera dēls, kurš oficiāli dodas uz Krieviju meklēt karā pazudušā brāļa kapu, taču patiesībā grib atrisināt noslēpumu, kas viņu aizved vēl daudz tālāk.

"Galvenās varones tēlu tiešām ir iedvesmojusi vēsturiska persona Anete Buša, taču mēs par viņu pārāk daudz nezinām. Realitātē viņa bija kādus desmit gadus vecāka par Lilī Ojamu. Viņu likteņos ir dažas līdzīgas iezīmes, abas tiešām darbojās Krievijā cirka trupā, abas pilsoņkara laikā bēga uz Šanhaju un no Šanhajas uz Tokiju. Un abas patiešām kļuva par sumo cīkstonēm," skaidro Reins Rauds.

Igauņu rakstnieks Reins Rauds (1961) ir daudzpusīgs intelektuālis, poliglots, universitātes profesors, japanologs, sabiedriskās domas ietekmētājs, kurš raksta dzeju, prozu, lugas, esejas un tulko. Latviešu lasītājiem jau pazīstami viņa romāni "Perfektā teikuma nāve" (2015, latviski 2017) un "Rekonstrukcija" (2012, latviski 2019).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti