Dienas ziņas

Maluzvejniekus nebaida bargie naudas sodi

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Pasaka "Eža kažociņš" izdota arī zīmju valodā

Pasaka «Eža kažociņš» izdota zīmju valodā

Pasaka par eža kažociņu šogad izdota arī zīmju valodā, tādējādi papildinot šīs grāmatas versijas vieglajā valodā, palielinātā drukā, Braila rakstā un audio formātā. Grāmatas izdošana zīmju valodā ir lieli svētki nedzirdīgo kopienai, īpaši bērniem, – otrdien izskanēja grāmatas atklāšanā. Zīmju valodu nedzirdīgi bērni iemācās pirmo, bet rakstīto tekstu tikai pēc tam.

Uz grāmatas "Eža kažociņš" izdoto versiju zīmju valodā sanākusi pilna zāle cilvēku. Vairums no viņiem pārstāv nedzirdīgo kopienu.

67 lappušu grāmatas neatņemama sastāvdaļa ir zīmju valoda un konkrēti – attēli. Fotografēšanās grāmatas vajadzībām esot aizņēmusi trīs dienas.

Grāmatas zīmju modele Jolanta Znotiņa atzīst, ka šāda pieredze, faktiski nododot pasakas saturu tās lasītājiem, viņai ir pirmo reizi: "Tā man bija interesanta pieredze, un es pati esmu nedzirdīga aktrise. Un tāda veida radošais darbs man ļoti patīk. Noteikti nedzirdīgajiem bērniem tas būtu īpaši vērtīgi – šāda veida grāmatiņas. Un mācīties pasakas. Mācīties arī zīmju valodu."

LSM Bērnistabā ir izveidota IZZINI sadaļa saturam bērniem zīmju valodā.

Tur atradīsi animācijas filmas, bērnu raidījumus, pasakas, teātra izrādi, stāstus.

Šī grāmata bērnus var pamudināt uz lasīšanu. Iepriekš izdotas dažas grāmatas, piemēram, tautasdziesmas zīmju valodā, bet ilustrētā veidā. "Eža kažociņam" līdzīgu grāmatu Latvijā aizvien ir ļoti maz.

Grāmatu izdevusi Latvijas Neredzīgo bibliotēka. "Protams, parādās jautājums, kāpēc nedzirdīgajiem ir nepieciešama īpaša grāmata, ja jau viņi var izlasīt tekstu drukātā formātā. Izrādās, ka nedzirdīgajiem pirmā valoda, ko viņi iemācās saziņai, ir zīmēs. Un tikai pēc tam ir tekstuālais, tie burti. Ja, piemēram, bērns paņem šo grāmatu, tad viņš, pirmkārt, skatīsies šīs roku kustības," skaidro Neredzīgo bibliotēkas Braila raksta nodaļas vadītāja Gunta Bite.

Pērn pasaka par ezīti un princesi izdota arī cilvēkiem ar lasīšanas un uztveres grūtībām – vieglajā valodā. Tāpat tā tagad pieejama arī Braila rakstā, palielinātā drukā un audio formātā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti