VKKF atsāk maksāt mūža stipendijas, bet samazina naudu projektu konkursiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Kamēr kultūras darbinieki ir neziņā par savām nākotnes izdienas pensijām, par priecīgāku ziņu parūpējies Valsts Kultūrkapitāla fonds, kas nolēmis pēc trīs gadu pauzes atkal piešķirt jaunas mūža stipendijas.

Kamēr kultūras darbinieki ir neziņā par savām nākotnes izdienas pensijām, par priecīgāku ziņu parūpējies Valsts Kultūrkapitāla fonds, kas nolēmis pēc trīs gadu pauzes atkal piešķirt jaunas mūža stipendijas. Tās konkursa kārtībā piešķir izciliem kultūras un mākslas darbiniekiem par mūža ieguldījumu kultūras un mākslas attīstībā. Tomēr līdz ar šo lēmumu mazliet mazāk naudas būs projektu konkursiem.

Imants Ziedonis, Džemma Skulme, Knuts Skujenieks un Vera Singajevska ir tikai daži no 246 kultūras darbiniekiem, kas saņem Valsts Kultūrkapitāla fonda mūža stipendijas - 100 latu mēnesī. Lai gan vēl pirms pāris mēnešiem fonda padome smagās diskusijās nolēma, ka šogad nāksies turpināt krīzes gados iesākto tradīciju jaunas stipendijas nepiešķirt, tagad lēmums mainīts un atrasta nauda 16 jaunām stipendijām astoņās nozarēs. Turpina Kultūrkapitāla fonda padomes priekšsēdētāja Anda Beitāne: "Tika atrasts veids, kā šo finansējumu pārdalīt tā, ka šīs stipendijas tomēr ir iespējams piešķirt, par ko mēs visi jūtamies priecīgi un atviegloti. (..) Rēķināmies, ka interese varētu būt liela, un jau tagad ir pilnīgi skaidrs, ka visas iespējas nevarēs apmierināt."

Papildus nauda gan mūža stipendijām nav piešķirta - daļu iespējams izmaksāt tādēļ, ka atsevišķi stipendiju saņēmēji aizgājuši mūžībā, bet daļu naudas nozares solidāri vienojušās rast savos budžetos, kas nozīmē, ka mazāk naudas būs projektu konkursiem.

Publicists Arno Jundze, kurš krīzes gados kā Kultūrkapitāla fonda eksperts balsojis pret jaunu stipendiju piešķiršanu, arī šajā brīdī fonda lēmumu vērtē kā mazliet populistisku. Viņš uzsver, ka atbalsts vecākās paaudzes kultūras darbiniekiem ir ļoti nepieciešams, tomēr nav pārliecināts, vai valsts jaunas stipendijas jau var atļauties: "Jundze uzskata, ka būtu bijis labāk pāris gadus pagaidīt, lai krīzes smagi skartā Latvijas ekonomika mazliet nostiprinās, un tad lemt par jaunām stipendijām."

Viena no Kultūrkapitāla fonda mūža stipendijas saņēmējām, aktrise Velta Skurstene ziņu par jaunām stipendijām uztver ar neviltotu prieku un uzreiz zina nosaukt virkni cilvēku, kas to būtu pelnījuši, piemēram, Juris Strenga vai Tamāra Soboļeva. Arī viņai pašai stipendija nozīmē daudz gan kā materiāls atspaids, gan morāls gandarījums.

Valsts Kultūrkapitāla fonds mūža stipendijas piešķir kopš 1999.gada. Stipendija 100 latu apmērā katru mēnesi tiek maksāta papildus pensijai un citiem ienākumiem un netiek aplikta ar nodokļiem. Pieteikumus mūža stipendiju konkursā varēs iesniegt līdz 1.martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti