Valmieras Mākslas dienas šogad ar vērienu un savu himnu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Klāt  Mākslas dienu laiks. Valmierā jau Mākslas dienas atzīmē ik gadu, bet šopavasar tās solās būt ar ļoti plašu programmu, un tās būs ne tikai izstādes, radošās  darbnīcas. Viens no šo Mākslas dienu vadmotīviem ir radošā partnerība, proti, netradicionālu mākslas darbu radīšanā satiksies dažādu profesiju pārstāvji – mākslinieki, mūziķi un arī cilvēki, kuru ikdiena nav saistīta ar mākslas jomu. 

To, ka šīs, šķiet, būs vērienīgās Mākslas dienas Valmierā, apliecina jau kaut vai tas, ka tām ir rakstīta arī sava himna un to iedziedājuši Mākslas Vidusskolas pedagogi, par šo ieceri stāsta skolotāja Gita Dukure.

“Radot idejas, ko mēs varētu darīt, mūzikas skola ieteica, ka varētu uzrakstīt šo himnu, kuru iedzied mākslas skolas skolotāji, kuri ne visai māk dziedāt, respektīvi, ka mēs apmaināmies ar lomām,” stāsta Dukure.

Un savukārt Mūzikas skolas skolotājiem nācās iemēģināt roku dažādu mākslas darbu radīšanā. Šo Mākslas dienu akcents, kā stāsta Valmieras kultūras centra direktors Toms Upners, ir iesaistīt to norisē pēc iespējas plašāku valmieriešu loku.

“Mēs aicinām cilvēkus iepazīt mākslu, priecāties par mākslu, piedalīties mākslas procesos, baudīt un izzināt mākslu. Un arī šie  atslēgas vārdi parāda, kāds tad būs šī mākslas mēneša piedāvājums,” saka Upners.

Mākslas dienu akcenta – radošās partnerības jēdziens, kā stāsta Mākslas mēneša projekta koordinatore Jolanta Borīte,  ietver vairākas aktivitātes. Tā, piemēram, Mākslas dienās iesaistās arī Valmieras cietums, jo brīvajā laikā daudzi notiesātie ir veidojuši gan gleznas, gan ādas un koka izstrādājumus, gan arī citus darbus.

“Tas ir tāds zināma veida izaicinājums, parādīt, ka cilvēki radoši darbojas, vienalga, vai viņš ir sociāli neaizsargāts, vai turīgs, bet cilvēki radošos procesos iesaistās jebkurā vietā. Patiesībā māksla ir visapkārt,” norāda Borīte.

Vēl interesanta solās būt arī sadarbība ar metālapstrādes uzņēmumu „Valpro”.

“Pirmajā brīdī šķiet, ko tad varētu darīt tāds ugunsdzēšamo aparātu ražotājs mākslas dienu procesā, bet viņu ražošanas procesā paliek ļoti daudz šo te materiālu atgriezumu, un mūsu plāns ir savest kopā ar metālmākslinieku Andri Dukuru, lai kopā ar strādājošajiem veidotu tādus nelielus mākslas darbus,” atklāj Borīte.

Bet, protams, Mākslas dienu centrālais notikums jau ir  Vidzemes mākslinieku darbu izstāde „Es mīlu tevi tā…” . Šī tradīcija, vienā izstādē apkopot Vidzemes mākslinieku darbus, aizsākās astoņdesmitajos gados.

Valmieras muzeja speciāliste Guna Medne stāsta, ka izstādē piedalās profesionālie mākslinieki, no visiem novadiem, vēsturiskajiem rajoniem. “Tematika ir Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gads. [..] Mēs paņēmām mīlestības tēmu. Un patiesībā viss jau ir mīlestība – es varu mīlēt otru cilvēku, varu mīlēt savus bērnus, savu zemi, to, ko es daru. Tātad mīlestības tēma šajā pavasarī,”  saka Medne.

 Šogad Vidzemes mākslinieku izstādē piedalās aptuveni 70 mākslinieki,  iesniegto darbu ir daudz, un muzeja izstāžu zāle ir pat par šauru, un izstāde izvietota arī kultūras centrā un bibliotēkā. Un būs jau arī dažādas aktivitātes pilsētvidē, piemēram, saistībā arī jau pieminēto Mākslas dienu himnu.

 Valmieras Mākslas vidusskolas direktors Edgars Bogdāns stāsta, ka ir iecere šo himnu “ar visu videoklipu projecēt uz kādas Valmieras sienas mākslas dienu laikā, tas no mūsu puses ir tāds veltījums mākslas dienām, Valmierai un vidzemniekiem”.

Šis Mākslas mēnesis Valmierā iezīmīgs būs arī ar dažādiem koncertiem, filmām, radošajām darbnīcām un arī ar Vidzemes modes šovu. Un, protams, neizpaliks arī tradicionālais Mākslas dienu basketbola turnīrs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti