Dienas ziņas

Pekinā ieviesti stingri ierobežojumi

Dienas ziņas

Daugavpils novadā atsākta mobilā aprūpe

"Gāčās" atklāta izstāžu zāle

Suitu kultūras kopēja Lidija Jansone savās dzimtas mājās «Gāčas» atklāj izstāžu zāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai saglabātu suitu kultūras vērtību un to popularizētu, suitu kultūras kopēja Lidija Jansone savas dzimtas mājas “Gāčas” Alsungas novadā izveidojusi par izstāžu zāli. Tajā ne tikai apkopoti stāsti par spēcīgo dzimtu, tur būs iespēja kopā sanākt dažādām paaudzēm un iepazīt suitu tradīcijas, kas dzīvas ir joprojām.

Par Alsungas novada “Gāču” māju sākumu vēstī uzraksts uz klētiņas durvīm – 1787. Tur jau sešās paaudzēs dzīvo Kalniņu dzimta, kas vienmēr izturējusies ar pietāti pret vēsturi un savu priekšgājēju paveikto, īpaši suitu kultūrvēstures saglabāšanā. Šobrīd tur saimnieko suitu kultūras kopēja un etnogrāfiskā ansambļa “Gudenieku suiti” vadītāja Lidija Jansone. Savas mājas viņa vienmēr atvērusi ikvienam, kurš vēlējies redzēt, kā notiek suitu kāzas, kristības, svinēti dažādi godi.

Nu mājas izveidotas par izstāžu zāli, kas vēstī gan par māju vēsturi, gan cilvēkiem, kas te dzīvojuši. Tur būs iespēja redzēt arī joprojām dzīvās tradīcijas.

Lidija Jansone saka: "Šķiet, es tieši te to varu paveikt labi, jo man ir jādara tikai tas, ko darījuši mani senči."

“Iecere man bija jau sen – mani meklēja ekskursanti, kāzu vedēji, es biju spiesta uzņemt klētiņā, kura ar katru gadu kļūst vecāka, un tas gandrīz nav iespējams,” stāsta Lidija Jansone.

Viņas meita Skaidrīte Daugule jauno izstāžu zāli komentē:

“Tās sajūtas ir fantastiska, tas paplašina to suitu kultūtrtelpu, var rīkot dažādus pasākumus, bērnu nometnes.”

Pirms pieciem gadiem “Gāčas” nopostīja ugunsgrēks – tādu nelaimi mājas savā pastāvēšanas laikā nebija piedzīvojušas. Tā kā mājas bija jāatjauno, bija jādomā, kā piesaistīt finansējumu. Tas izdevies ar Lauku atbalsta dienesta, biedrības “Darīsim paši” un Alsungas novada pašvaldības atbalstu.

Izstāžu zāle ir arī kā dāvana Lidijas Jansones brālim Zigfrīdam Kalniņam 90 gadu jubilejā. Māsas mīlestība pret brāli redzama ik uz soļa – pie "Gāču" ceļgala ir uzraksts: šeit dzimis Zigfrīds Kalniņš - izcils latviešu teātra darbinieks. Par godu viņam atjaunots zedeņu žogs. Latvijā ne viens vien viņu atceras kā Latvijas Nacionālā teātra direktora vietnieku.

Izstāžu zālē ir arī apskatāmas filmas, kuras tapušas “Gāčās”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti