Kultūras ziņas

Grupa "Menuets" sāk 55. jubilejas koncerttūri

Kultūras ziņas

Latgales podnieki tiekas Raiņa "Jasmuižā"

Alsungā godināts suitu kods

«Ne izstāstīt, ne aprakstīt, ne izdziedāt.» Koncerts «Suitu kods mūzikā» saviļņo skatītājus

"Šis bija mīlestības vakars," tā pēc vērienīgā brīvdabas koncerta "Suitu kods mūzikā", kas notika Alsungas viduslaiku pils pagalmā, sacīja tā mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais. Uz skatuves tikās gan Latvijā un ārvalstīs zināmi mākslinieki ar suitu saknēm, gan Liepājas Simfoniskais orķestris un pēc ilgāka pārtraukuma arī tie dziedātāji, kas savulaik dziedāja Māra Sirmā vadītajā korī "Kamēr…".

Alsungas viduslaiku pils pagalmā skan fragments no Riharda Dubras un Gata Bezdelīgas operas "Suitu sāga". Suitu identitātes veidošanā tik nozīmīgā grāfa Johana Ulriha fon Šverina lomā Juris Vizbulis, tenors, kura balss skan ne tikai Latvijā, bet mūzikas gaitas sāktas tieši Alsungā, un tādu mūziķu, kuru sākums un saknes ir te, suitos, nav maz.

Uz klasiskās mūzikas brīvdabas koncertu "Suitu kods mūzikā" viņus kopā aicinājis diriģents Māris Sirmais: "Suitu spēks un, teiksim, tās tradīcijas un tā enerģija, un tās vērtības, ļoti svarīgas šeit pat, Latvijā, bet viņas ir svarīgi arī izjust kaut kādā pasaules mūzikas kontekstā. Arī šajā gadījumā akadēmiskās mūzikas kontekstā. Es domāju, tas bija arī varbūt šī koncerta galvenais mērķis, īpaši pirmajā daļā, parādīt šos jaunos mūziķus, kuru izcelsme ir tieši no šī novada, kuri patiešām iekarojuši pasaules skatuves un kuri vēl iekaros pasaules skatuves, tieši tā ir tā lielā vērtība, kas liek domāt, atcerēties, pieminēt, novērtēt šo novadu."

Dziedātāja Ance Krauze atzīmē: "Man liekas, ka šis koncerts ir īpašs ar to, ka tiešām mākslinieciskais vadītājs un arī visas tās idejas un  radošuma autors ir Māris Sirmais. Tas ir ļoti interesanti, ka viņš jau nav tāds īstens suits, un līdz ar to viņa skatījums ir pilnīgi citādāks, ko mēs, suiti, pat nevarētu iedomāties, tā ir tā pievienotā vērtība."

Koncertā apvienoti ne tikai dziedātāji un mūziķi ar suitu saknēm un etnogrāfiskie ansambļi, bet arī Liepājas Simfoniskais orķestris un īpaši šim pasākumam izveidotais koris – "Sirmā Kamērs", kuri uz skatuves izdziedāja un izspēlēja gan ārzemju, gan Latvijas komponistu darbus.

Komponists Raimonds Tiguls atzīmē: "Ļoti svarīgi ir izzināt savas saknes, un tad dzīves laikā no tām saknēm aug tas koks un ar savu lapotni priecē visu pasauli."

Koncerta apmeklētāji Zane Krūmiņa un Valdis Ivanovs uz koncertu atbraukuši no Straupes. "Mēs speciāli braucām uz šo koncertu 250 kilometrus. Koncerts bija vienkārši izcils. Brīnišķīgs. Es sen nebiju jutusi, laikam pēc Dziesmu svētkiem, tādu satricinājuma un dvēseles pārdzīvojumu un lidojumu," saka Zane.

Arī Mairita Vaļuma no Jūrmalas jūtas aizkustināta:

"Emocijas nevar ne izstāstīt, ne aprakstīt, ne izdziedāt. Emocijas ir tādas, kuras atver dvēseli, paceļ garā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti