Stepona Seiļa dienasgrāmata - spilgta latgaliešu kultūras liecība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

9. augustā plkst. 16.00 Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā bibliotēkā Rīgā, Rūpniecības ielā 10, notiks Stepona Seiļa dienasgrāmatu svinīga nodošana LU Akadēmiskajai bibliotēkai un grāmatas "Stepons Seiļs. Dienasgrāmatas, 1924-1979" prezentācija, informē LU Akadēmiskās bibliotēkas pārstāvis Viktors Urvačovs.

Stepons Seiļs pazīstams kā pašaizliedzīgs Latgales patriots, literāts, publicists un sabiedriskais darbinieks, kurš savās dzimtajās mājās Makašānu pagasta "Kļovos" izveidoja vērtīgu latgaliešu grāmatu un periodisko izdevumu bibliotēku, kurā apkopots Latgales un latgaliešu kultūras mantojums.

S. Seiļa vedekla Anna Seile ir veikusi lielu darbu Stepona Seiļa autobiogrāfisko tekstu apzināšanā, atlasījusi un iekļāvusi izdevumā kolorītākos un kultūrvēsturiski nozīmīgākos grāmatnieka dienasgrāmatu izrakstus, kas liecina par attieksmi pret latgaliskumu Latvijas sabiedrībā. 

Daugavpils Universitātes akadēmiskajā apgādā "Saule" izdotā grāmata sniedz aizraujošu ieskatu par pašaizliedzīgā Latgales grāmatnieka S. Seiļa personību, jaunradi, ieguldījumu Latgales kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanā un saglabāšanā. Viņu nereti dēvē arī par Latgales Misiņu, jo ar savu darbu viņš ir devis nozīmīgu ieguldījumu grāmatu pasaules radīšanā un veidošanā Latgalē.

A. Seile ir vides zinātniece un politiķe, bijusi Latvijas Augstākās Padomes un piecu Saeimu deputāte. Par zinātnisko darbu A. Seilei ir piešķirts ģeogrāfijas zinātņu doktora grāds. Apbalvota ar III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

S. Seiļa dienasgrāmatu nozīmes zinātnisko novērtējumu sniegs LU profesore Janīna Kursīte un Daugavpils Universitātes profesore Maija Burima.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti