Labrīt

Gribas veidot "dzīvu muzeju". Saruna ar Brīvdabas muzeja jauno direktori Zandu Ķergalvi

Labrīt

“Mūžīgie bērni”: Amatpersonu atbildes uz mediju un vecāku kopīgi iesniegto vēstuli

Liepājā nedēļas nogalē notiks "Liepājas Mākslas forums”

Spītējot «ne-noteiktībai». Sākas Liepājas Mākslas forums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Piesakot sevi ar šim brīdim aktuālu tēmu – “Ne-noteiktība”, šogad, no 25. līdz 27. septembrim, jau sesto reizi Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” rīko mūsdienu mākslas festivālu “Liepājas Mākslas forums”.  Kaut arī ierobežojumu dēļ nācies ieviest korekcijas, tomēr pasākums notiks, turklāt trīs dienu garumā. Jau 25. septembrī būs iespējams dzirdēt mūziku no okeāna dzīlēm audiovizuālā piedzīvojumā, kas apmeklētājiem būs pieejams bez maksas.

Festivāla mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča atklāj, ka festivāla programmu nācies mainīt vairākkārt, vismaz trīs reizes. Lielākais gandarījums, ka forums var notikt, turklāt piedāvāt desmit dažādus notikumus.

Baiba Bartkeviča stāsta: “Kā ik gadu tāds starpdisciplinārs festivāls, kur ir laikmetīgā mūzika, deja, teātris, vizuālā izstāde, būs arī diskusija, bērnu programma un filmu vakars.

Mēs parādīsim daudzas šķautnes, kas ir mākslā un mūzika šodien.”

2020. gads ir bijis ne-noteikts, kā to vēsta arī mākslas foruma tēma. Kaut arī gads koncertzālei noslēgsies finansiāli stabili, pateicoties arī Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam, izaicinājumu netrūkst, turklāt nepārtraukti jāmeklē veidi, kā pielāgoties jaunajai situācijai, kad mākslas pasauli ietekmē vīruss. Tā tas noticis arī šajā reizē, kad daži mākslinieki tā arī nevarēja ierasties, savukārt zviedru māksliniecei Covid-19 testa veikšana lidostā un analīžu rezultāti jau nākamajā rītā ļauj operatīvi rīkoties, saka koncertzāles vadītājs Timurs Tomsons. 

“Citās valstīs tas tik ātri nenotiek, vismaz Zviedrijā, lai saņemtu testa rezultātus, ir jāiziet diezgan smaga procedūra. Mums tas pašiem ir jaunums, jo tas ir jāintegrē menedžmentā, arī producenti ar to strādā,” skaidro Tomsons. “Jādomā, kā notestēt Elīnu Garanču, lai viņa varētu atbraukt. Pagaidām tas notiek ļoti labi. Mēs Latvijā spējam vēl diezgan brīvi darboties, bet  māksliniece no Briseles un Parīzes vienkārši nespēja samēģināt kopā programmu, lai justos droši. Aicinājām braukt agrāk uz Latviju un šeit mēģināt programmu, bet loģistikas sarežģītības un franču šī brīža bailes saslimt ar Covid-19 – man šķiet, ka māksliniece vienkārši nevarēja to pārvarēt emocionāli. Tagad jau tas vairs nav nekas īpašs, ja koncertus atceļ, bet ceram, ka būs šāds vienīgais gadījums.”

Liepājas Mākslas foruma programma

Festivāls šogad aicina piedzīvot desmit notikumus.

Festivālā un arī pēc tā Liepājā būs skatāma izstāde “Nenorunātās tikšanās. 3. pietura” – tā būs 3. pietura projekta “Nenorunātās tikšanās” trajektorijā, kuru Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs attīstījis vairāku gadu garumā un kas pievēršas zinātniskās fantastikas ietekmes apzināšanai Latvijas kultūrtelpā. “Lielā dzintara” ēkā tiks izstādīti četru mākslinieku — Ievas Balodes, Kristapa Epnera, Viktora Timofejeva un Artura Virtmaņa — darbi. Izstādes atklāšanu papildinās mākslinieku Ievas Balodes un Maksima Šenteļeva veidotā audiovizuālā performance "Septiņi atmiņas grēki".

Festivālu 25. septembrī atklās audiovizuālais piedzīvojums. “Mūzika no okeāna dzīlēm”, kurā dalībnieki būs daļa no mūzikas radīšanas piedzīvojuma un Klusā okeāna iepazīšanas ekspedīcijas.

Kopā ar franču mākslinieci Orelī Ferjeru (Aurélie Ferrière) klausītāji piedzīvos suģestējošu un zemūdens skaņām piepildītu dzīvo performanci.

Pirmoreiz Liepājā notiks "Satori" dzejas diskotēka – 25. septembra vakarā dažādu paaudžu mūsdienu latviešu dzejnieki iejutīsies dīdžeja lomā, lasīs publikai savu dzeju, atskaņos pašu izvēlētus skaņdarbus un kopā ar klātesošajiem nodosies bohēmiskām dzīrēm un dejām. Dzeju lasīs un mūziku liks: Aivars Madris, Raimonds Ķirķis, Kirils Ēcis, Marija Luīze Meļķe, Lote Vilma Vītiņa, Anna Belkovska, Artis Ostups un Henriks Eliass Zēgners. Biļetes ''Biļešu paradīzes'' kasēs.

26. septembrī festivālā gaidāma diskusija “Nākotnes projekcijas starp zinātnisko fantastiku un viltus ziņām”, kas jautās – kā iztēloties nākotni, kurā kritisks izvērtējums pārvar viltus ziņu eksistenci? Kāda loma šajā procesā varētu būt laikmetīgajai mākslai? Diskusiju moderēs Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore, mākslas kuratore, vēsturniece un kritiķe Solvita Krese. Diskusijā piedalīsies mākslas kuratore un vēsturniece Andra Silapētere, kā arī literatūrkritiķe un mediju teorētiķe Ilva Skulte.

26. un 27. septembrī Liepājas Universitātes aktieru kursa studenti, kā arī horeogrāfes Kristīne Brīniņa un Alise Putniņa piedāvās izrādi-pastaigu “Upe''. Tas būs ceļojums stāstos par cilvēku, lietu un dabas savstarpējo mijiedarbību. Iedvesma izrādei smelta no Liepājas iedzīvotāju personīgajiem dzīvesstāstiem un pilsētvides ainavām.

Avangarda kamermūzikas programmā “Transformeri. No Reiha līdz Radiohead”, kas radīta īpaši Mākslas forumam, uz skatuves 26. septembrī kāps pianists un profesors Juris Žvikovs un situminstrumentālisti — Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš.

Programmā vienkopus būs dzirdami un redzami neordinārākie 20. un 21. gadsimta laikmetīgās klasiskās mūzikas skaņdarbi.

Tiks izmantotas ķermeņa perkusijas, sadzīves priekšmeti, elektronika un citi neierasti mūzikas instrumenti.

Liepājas Mākslas forums sadarbībā ar Palestīnā bāzēto “Haifas Neatkarīgo filmu festivālu” 26. septembrī aicina apmeklētājus uz diviem kinoseansiem kultūras namā “Wiktorija”, lai atklātu Palestīnas neatkarīgā kino mākslas ainu. Šajā īpašajā kino vakarā apmeklētājiem būs iespēja redzēt četras žanriski dažādas Palestīnas neatkarīgā kino režisoru radītas filmas un īsfilmas, kas skatītājus iepazīstinās ar četriem dažādiem skatpunktiem uz Palestīnas mākslas ainu, politiskajiem procesiem un vēsturiskajiem kontekstiem.

27. septembrī festivālā gaidāma izrāde bērniem un vecākiem “Kaka un pavasaris”. Interaktīvā un skatītājus iekļaujošā izrāde ieguvusi “Spēlmaņu nakts” balvu kategorijā “Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem”, un tajā atspoguļotie īsie stāsti no bērnu skatupunkta raugās uz tādām tēmām kā draudzība, izglītošanās, ģērbšanās kults, attiecības ar vecākiem un citām.

Savukārt tēlnieks Ivars Drulle 27. septembrī aicinās uz radošo darbnīcu jauniešiem. Mākslinieks caur radošām aktivitātēm mudinās jauniešus aizdomāties par tādām tēmām kā  viltus ziņas un attēla manipulācija. Radošais process balstīsies uz fragmentiem no grāmatām, avīzēm, izgriezumiem – tā būs iespēja praksē izmēģināt attēla un informācijas manipulācijas metodes.

27. septembrī festivāla noslēguma multimediālajā koncertā “Galaktiskais ceļojums ar Štokhauzenu” klausītājiem tiks sniegta vairāku dimensiju audiovizuālā pieredze.

Trombonista Tomasa Mūra un videomākslinieka Klāsa Verpūsta audiovizuālais koncerts ir veltījums diviem izciliem avangarda mūzikas pioniera Karlheinca Štokhauzena 90. gadu darbiem: “Signale zur Invasion” un “Octophonie”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti