Sarunu festivāla «Lampa» VIDEO: Taisnības kultūršoks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Henrieta Verhoustinska sarunu festivālā "Lampa" uz skatuves “Prožektors” sestdien, plkst. 15.30 vada sarunu par pēdējā gada aktuālāko nesenās vēstures tēmu Latvijā - Valsts Drošības komitejas (VDK ) kartotēkas jeb tā saukto Čekas maisu publicēšanu.

Henrieta diskutē ar cilvēkiem, kuri šo tēmu pētījuši katrs no savas perspektīvas – Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs ir viens no izrādes “Vēsturiskās izpētes komisija” veidotājiem un aktieriem, LTV žurnāliste Gunta Gaidamaviča ir līdzautore topošajai filmai par CK un VDK ietekmi uz Atmodas procesiem, savukārt disidente Lidija Lasmane-Doroņina agrāk strādājusi Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā.

Par Čekas maisiem daudz runāts, un LTV kopā ar LSM.lv arī aicinājusi cilvēkus projektā “Pašlustrācija” atklāt savus stāstus par to, kādēļ viņu vārdi un uzvārdi ir kartotēkā. Vai tā bijusi sadarbība? Varas uzspiests pienākums? Vai varbūt kļūda? Cik drosmīgi ir ieskatīties acīs šādai pagātnei un ko tas dod mūsu nākotnei? Par čekas maisiem pēc to atvēršanas tapusi JRT izrāde, kuras veidotāji tikušies gan ar ziņotājiem, gan viņu vervētājiem.

LTV paspārnē top filma par VDK un CK ietekmi uz Atmodu, kas lika pamatus Latvijas neatkarības atjaunošanai. Kā šodien skatāmies uz padomju drošības sistēmu, kas balstījās ziņošanā? Kāpēc tās apspriešana joprojām ir mūsu "karstais kartupelis"?

Diskusija skatāma tiešraidē no plkst. 15.30 - 17.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti