Reportāža: Uz Gaismas pili ceļo Jēkaba ielas filiāle

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pārcelšanās uz jauno ēku rit pilnā sparā. Jēkaba ielas ēkā, kur pastāvīgi atradušies kartogrāfiskie materiāli, retās grāmatas un rokraksti, periodiskie izdevumi un „Letonika”, plaukti kļūst tukšāki, taču, kā atzīst bibliotēkas darbinieki, darāmā vēl daudz.

Pie nama Jēkaba ielā 6/8 stāv autofurgons. Ēkas durvis ir plaši atvērtas un strādnieki rūpīgi krauj automašīnā periodiskos izdevumus, kas no Latvijas Nacionālās bibliotēkas Periodikas nodaļas ar speciāliem ratiņiem tiek pievesti. Savukārt retumu nodaļas izdevumi salikti speciālās, slēgtās plastmasas kastēs.

Bibliotēkas darbinieces slavē strādniekus, kas strādā raiti, uzmanīgi un ar izpratni. Vīriešu spēks bija vajadzīgs, no starpstāva ceļot lejā kastes ar smagajiem žurnāliem.

Šis mirklis ir tāds, ka nav laika domāt par emocijām, norāda Dagnija Celmiņa no periodikas sektora. Apziņa par to, ka notikusi bibliotēkas pārcelšanās, pēc Celmiņas domām, radīsies tikai tad, kad Jēkaba ielas filiāle būs tukša un viņai vairs nebūs skaistā ikrīta gājiena cauri Esplanādei un Bastejkalnam.

„Tad es apzināšos, ka šis posms mūsu Nacionālās bibliotēkas dzīvē ir beidzies un tagad sāksies jauns,” teic Celmiņa.

Bibliotēkas darbiniece atzīst, ka nebija gaidījusi tik strauju pārvākšanās norisi.  

Mūsu fonds ir apmēram 800 tūkstoši vienību un, lai to visu saliktu kastēs un sapakotu, es biju iedomājusies, vajadzīgs ilgāks laiks,” stāsta Celmiņa.

Pakošanas darbi sākti aprīlī, bet tagad jau praktiski viss ir pārvietots uz jauno LNB ēku. Palikušas tikai avīzes. Ar tām ir grūtāk, jo nav tik lielas kastes, atklāj Celmiņa.

Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas darbinieces Jēkaba ielas nama pagrabstāvā kārto pārvešanai senus un vērtīgus izdevumus un rokrakstus. Darbs norit divās maiņās.

Savukārt Reto grāmatu nodaļas vadītāja Ināra Klekere, sastapta kārtojam izdevumus reto grāmatu krātuvē jau jaunajā LNB ēkā, stāsta, ka ir diezgan daudz izdarīts, tomēr vēl ļoti daudz darāmā.

Tas ir ļoti saspringts fiziska darba posms. Katra darbinieka darba laiks ir sarēķināts līdz pēdējam dienas cēlienam, pēdējai stundai, minūtei, jo darbinieku ir tik, cik ir, bet visa lielā krātuve - "retumos" tas ir apmēram 50 tūkstoši vienību, - tas viss ir jāpārvieto,” skaidro Klekere.

No Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas uz jauno ēku pārvietota vien trešdaļa vai ceturtdaļa krājuma, lēš nodaļas vadītāja.

Pārcelšanās laikā retumi ir drošībā, stāsta nodaļas vadītāja, taču pārvietošana ir sarežģītāka nekā citās LNB nodaļās.

„Pārvest retumus ir daudz smagāk, jo ir diezgan daudz visādu nestandarta vienību – lielu, mazu, ļoti trauslu. Dabiski, ka tas prasa lielāku rūpību,” atklāj Klekere.

Kā vēstīts, Gaismas pils atklāšana jeb inaugurācija notiks 29.augustā, bet šobrīd LNB jaunajā ēkā norit atvērto durvju dienas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti