PTAC: Pasākumu rīkotājiem nav pienākuma atmaksāt naudu par atcelto pasākumu biļetēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) paziņojumā medijiem informē, ka pašlaik normatīvie akti neuzliek par pienākumu pakalpojumu sniedzējiem atmaksāt patērētājiem valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ atcelto pasākumu biļešu vērtību. PTAC, Kultūras ministrija un pasākumu organizatori vienojušies, ka plānotie pasākumi tiks pārcelti un iegādātās biļetes būs derīgas uz vēlāku laiku.

Ņemot vērā, ka ar mērķi ierobežot ''Covid-19'' izplatību visā valstī ir izsludināta ārkārtas situācija – laika posmā no 2020. gada 13. marta līdz 2020. gada 14. aprīlim ir atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi, sapulces, gājieni un piketi virs 200 cilvēkiem, PTAC sadarbībā ar Kultūras ministriju un pasākumu organizētāju nozares pārstāvjiem ir vienojušies, ka repertuārā ieplānotās izrādes un koncerti iespēju robežās tiks pārcelti uz vēlāku laiku, uz pasākumiem iepriekš iegādātās biļetes būs derīgas un pasākumu rīkotājiem nauda par biļetēm nav jāatmaksā. 

Informācija par pārcelto pasākumu norises laikiem tiks paziņota pēc iespējas ātrāk pēc ārkārtas situācijas beigām, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā.

Saskaņā ar Latvijā valdošo tiesību doktrīnu, tiesu praksi un normatīvo aktu regulējumu nepārvarama vara (šai gadījumā valstī izsludinātā ārkārtējā situācija saistībā ar “Covid-19” vīrusa izplatību) neatbrīvo puses no saistību izpildīšanas, bet gan attaisno to neizpildīšanu uz nepārvaramas varas laiku. Līdz ar to brīdī, kad nepārvarama vara būs izbeigusies, noslēgtie un “iesaldētie līgumi” atsāks savu darbību.

Tādējādi PTAC informē: ja puses nevienojas citādi, tad uz šo brīdi normatīvie akti neuzliek par pienākumu pakalpojumu sniedzējiem atmaksāt patērētājiem atcelto pasākumu biļešu vērtību.

Taču uzreiz pēc nepārvaramas varas apstākļu izbeigšanās pakalpojuma sniedzējiem ir jāatsāk noslēgto līgumu pildīšana.

Gadījumā, ja pasākumu nebūs iespējams pārcelt un tas tiks atcelts, iespēju robežās patērētājiem tiks piedāvāts apmeklēt citu līdzvērtīgu attiecīgā organizatora pasākumu vai arī tiks atmaksāta nauda par iegādātajām biļetēm atbilstoši Patērētāju tiesību aizsardzības likumam.

Savukārt attiecībā uz ceļojumiem Patērētāju tiesību aizsardzības centrā skaidro, ka

gadījumos, kad iegādātais ceļojums tiek atcelts, nauda vai alternatīvs ceļojuma variants ir jāpiedāvā.

Sliktākā situācijā ir individuālie ceļotāji, kuri braucienus plāno paši, jo viesnīcas un aviosabiedrības iemaksātos līdzekļus lielākoties neatdod. Daļa tūrisma operatoru tūrisma braucienus un čarterreisus atceļ. Vienlaikus nobažījušies ceļotāji ziņo, ka daļa tūrisma operatoru ceļojumus neatceļ, bet gaida, kad lidot atteiksies paši tūristi, tādējādi zaudējot iemaksāto naudu.

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijā uzsver, ka tās biedri plānotos čarterreisus uz tādiem galamērķiem kā Kanāriju salas vai Itālija atceļ un piedāvā par braucienu iemaksāto naudu izmantot citreiz. Uz to norāda asociācijas prezidente Kitija Tigule: “Šorīt septiņos uz Tenerifi neaizlidoja. Tūrisma operatori atceļ visus čarterreisus, kamēr ir ārkārtas stāvoklis. Viņi aizsūtīja tukšu lidmašīnu pakaļ tūristiem, kuri atrodas Tenerifē. Visu martu, aprīli ir anulēti lidojumi. Un viņiem vēl var piestādīt soda sankcijas no piegādātāja, kas izpilda šos čarterreisus, jo nav skaidra aviācijas aizlieguma, “airBaltic” lido uz Spāniju. Cilvēki nevar atgūt naudu par šiem gadījumiem, jo ir ārkārtas situācija, bet tūrisma operators piedāvās cilvēkiem nezaudēt naudu un izmantot to nākotnē citiem ceļojumiem. Ja kāds domā, ka tūrisma operatori tagad iedzīvosies, tas ir absurds, ne tuvu tā nav.

Viss ir apmaksāts – gan lidojums, gan viesnīca, un naudu operatoram atpakaļ nedod. Tie ir totāli zaudējumi.”

KONTEKSTS:

Ārkārtējās situācijas laikā no 13. marta atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi, sapulces, gājieni un piketi, kur vienkopus pulcējas vairāk nekā 200 cilvēki, ceturtdien pēc valdības ārkārtas sēdes paziņoja amatpersonas.

"Pasaules Veselības organizācija konstatējusi, ka slimība nav apturama, bet tā ir ierobežojama. Lai izplatību ierobežotu, mums vismaz uz turpmākajām četrām nedēļām ir jāierobežo cilvēku kopā pulcēšanās," sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (''Jaunā Vienotība'').

Tāpat Kariņš uzsvēra, ka mērķis ir panākt lēzenāku slimības norisi, tāpēc pēc diskusijām tika pieņemts lēmums izsludināt valstī ārkārtas stāvokli.

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka "Covid-19" sasniedzis globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu "Covid-19" izplatīšanos.

Ieteikumi un rekomendācijas, biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par koronavīrusa izraisīto uzliesmojumu pieejami Veselības ministrijas tīmekļvietnēSlimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē, kā arī IZM tīmekļvietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti