Kultūras rondo

Klajā nācis mākslas zinātnieces Daces Lambergas pētījums par simbolismu

Kultūras rondo

Tapusi grāmata "Arhitektūras izglītībai Latvijā 150"

Pasaules diktāts latviešu valodā skanēs arī "Kultūras Rondo"

Pasaules diktāts latviešu valodā pirmo reizi skanēs arī Latvijas Radio

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sestdien, 9. novembrī, pulksten 12.15 vienlaikus Latvijā un visā pasaulē piekto gadu pēc kārtas norisināsies pasaules diktāts latviešu valodā. Tekstu īpaši šim nolūkam ir radījusi rakstniece Nora Ikstena; Rīgā, Gaismas pilī, to diktēs aktieris Vilis Daudziņš. Šogad pirmo reizi diktāta vēsturē tas tiks translēts tiešajā ēterā Latvijas Radio 1 raidījumā "Kultūras Rondo". 
 

"Šis diktāts atšķiras no skolas diktātiem ar to, ka atzīmes neliek. Cilvēks, paskatoties, kādas viņam ir vai nav kļūdas, pats arī sev atzīmi ieliek. Tāpēc nav jābaidās," sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atklāj pasaules diktāta latviešu valodā idejas autore Olga Sukonnikova.

Latviešu valodas skolotāja Sarmīte Ruža norāda, ka rakstīt diktātu ir bijis grūti visos laikos, bet tas palīdz uzlabot latviešu valodas zināšanas un pareizrakstību.

"Tas uzlabo zināšanas, tas liek rakstīt diezgan garu tekstu arī skolā. Šīs pasaules diktāts, protams, ir krietni garāks par skolā parasti rakstāmo diktātu," atzīst Sarmīte Ruža.

Ruža uzskata, ka mūsdienās, kad cilvēki ļoti maz raksta, vienalga, vai tas būtu ar roku rakstīts vai datorrakstā, uzrakstīt diezgan garu teikumu, uzrakstīt pareizi visus vārdus un vēl arī pieturzīmes salikt – tas ir stipri daudz prasīts.

"Es vēl gribētu piebilst par to, kāpēc šis diktāts ir īpašs un atšķirīgs no skolas diktātiem.

Katrs mūsu diktāts ir oriģināldarbs. Proti, visi rakstnieki, pie kuriem mēs esam vērsušies, ir speciāli radījuši tekstu, un tāpēc tas vienmēr ir, manuprāt, interesantāks nekā skolas diktāts, kas no gada uz gadu atkārtojas," uzskata Sukonnikova.

Katru gadu pasaules diktāta organizētāji aicina kādu rakstnieku veidot diktāta tekstu. Šogad diktāta nosaukums ir "Sēņu diktāts" un tā tēma būs sēnes, sēņošana un gramatika. Teksta autore ir rakstniece Nora Ikstena.

"Mēs cenšamies vienmēr izvēlēties autorus, kas varētu būt interesanti plašam rakstītāju lokam, un tāpēc neņemam fragmentus, piemēram, no "Zaļās zemes" vai "Mērnieku laikiem", bet lūdzam rakstniekus brīdi padomāt un varbūt radīt kaut ko speciāli mums," turpina Sukonnikova.

Lai rakstītu diktātu klātienē kādā no desmit Latvijas pilsētām – Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Rēzeknē, Cēsīs, Jelgavā, Bauskā, Rīgā –, turklāt galvaspilsētā varēs izvēlēties vienu no četrām iestādēm, interesentus aicina pieteikties majaslapā.

"Ja cilvēks ir slinks un negrib veltīt sestdienu, lai ietu rakstīt diktātu, viņam atliek vien atvērt datoru, pieslēgties internetam un rakstīt šo diktātu no mājām vai darbā un sūtīt mums elektroniski," skaidro Sukonnikova.

Tie, kas izvēlēsies diktātu rakstīt klātienē, to darīs ar roku, neklātienē - datorā.

Kad diktāts būs iesniegts, pie darba ķersies labotāji. Tas ir brīvprātīgs darbs, un Sukonnikova aicina pieteikties vēl cilvēkus, kas vēlas labot diktātus.

Ikviens diktāta rakstītājs saņems savu darbu, kur būs norādītas interpunkcijas un ortogrāfijas kļūdas. Labākie rakstītāji arī saņems balvas.

"Tie, kas raksta uz vietas, mēneša laikā saņem atpakaļ izlabotos darbus tieši tur, tajā iestādē, kur bija rakstījuši. Tie, kuri raksta tiešsaistē, saņem katrs individuāli izlaboto darbu uz norādīto e-pasta adresi," saka Sukonnikova.

Šogad pirmo reizi diktāta vēsturē tas tiks translēts tiešajā ēterā Latvijas Radio 1 raidījumā "Kultūras Rondo" – interesenti varēs pierakstīt diktātu, klausoties radio, un vēlāk salīdzināt savu veikumu ar pareizo variantu vietnē raksti.org.

Piektajā jubilejas gadā diktātam ir pievienojusies Latvijas Neredzīgo bibliotēka, lai sniegtu iespēju neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem izmēģināt savas spējas diktāta rakstīšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti