Dienas ziņas

NATO cer pierunāt Dienvidkoreju sūtīt ieročus Ukrainai

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Gada vārds – "okupeklis"

Par 2022. gada vārdu izraudzīts «okupeklis», par nevārdu – «sankcionēt»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

30. janvārī Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa paziņoja 2022. gada vārdu – "okupeklis", nevārdu – "sankcionēt", spārnoto teicienu – "Lai Krievijai būtu nākotne, to vajag izPutināt", kā arī gada savārstījumu – "Laiks piecelties un iztaisnot savas saliektās galvas!".

Aptauju jau divdesmito gadu rīko Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību. Pirmie pieteikumi ienāca jau 2022. gada janvārī, kad tikko bija noslēgusies iepriekšējā gada aptauja.

Starp gada nevārda finālistiem – "hospiss" paliatīvās aprūpes vai hospita vietā, "naratīvs" stāsta vietā, "nekonkurētspēja" konkurētnespējas vietā (piemēram, "nedarbspēja" nav tas pats kas "darbnespēja"), – pirmo vietu ieguva neatbilstoši lietotie "sankcionēt, sankcionētās personas" – tā kā sankcionēt nozīmē juridiski apstiprināt, piešķirot likuma spēku, un dot piekrišanu vai atļauju, pareizi būtu "sankcijām pakļautās personas."

Sīvā cīņā par gada savārstījuma godu spēkiem mērojās "Tas nepadarīs tevi izskatīties perfekti" kāda gāzēta dzēriena reklāmā; Rīgas domē pastāvošā, bet vārdu secības ziņā diskutablā "Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja" un "Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likums", taču par uzvarētāju tika atzīts boksera Maira Brieža aicinājums: "Laiks piecelties un iztaisnot savas saliektās galvas!"

Aptaujas žūrijas ieskatā 2022. gada spārnotā teiciena kategorijā finālā iekļuvuši politiķa Ulda Pīlēna "Nevaru komentēt tāpēc, ka es nevaru komentēt," vairāku tvitera lietotāju "Aprobežotībai nav robežu," un aizsardzības ministra Arta Pabrika iedrošinājums "Iedzersim kaļķi, nostiprināsim mugurkaulu un ticēsim savām spējām un savai valstij, nevis domāsim, ka visu mums kāds liek darīt!" Bet uzvarētājs ir Artura Hansona "Lai Krievijai būtu nākotne, to vajag izPutināt."

Iesūtīti arī vairāki jaunvārdi, no kuriem akcijas rīkotāji īpaši izcēla: "dūknis" drona vietā, "džampucis" hūdija vietā, "pašvadītājs" autopilota vietā, "spēka dusa" "power nap" vietā, kā arī vairāki Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ aktualizējušies jēdzieni: "iekrievot(s)", "lētiņš", "orki" un "orkistāna", "rašisms", "tviterkonvojs" un citi.

Savukārt par gada vārdu pēdējā kārtā cīnījās "atkrieviskot, atkrieviskošana", "brīvkrāns", "klupne, klupnīte" "error" vietā — atšķirībā no cilvēka "kļūdas" jeb "mistake" tai piemīt mehāniska pieskaņa un tā ir attiecināma uz mazāku traucējumu nekā "glitch" vietā informātikā jau lietotā "klupe" –, taču par uzvarētāju tika apstiprināts "okupeklis", proti, piemineklis kā okupācijas laika palieka.

Šoreiz ievērojams pieteikumu īpatsvars saistīts ar drošību un kara ietekmi uz mūsu ikdienu. "Jāatceras, ka šajā aptaujā runa ir par latviešu valodu un to, kā tā ar mums strādā, nevis visu, kas mums patīk vai nepatīk Latvijā!" norādīja akcijas rīkotāji. Rīgas Latviešu biedrības valdes izraudzītais 2022. gada spārnotais teiciens, ko paziņoja Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis, ir "gājēju pārbrauktuve" — statistika rāda, ka Eiropas Savienībā Latvija ir viena no vadošajām valstīm satiksmes negadījumos bojāgājušo skaita ziņā uz miljons iedzīvotājiem.

Aptaujas žūrijā darbojās žurnāla "Domuzīme" galvenā redaktore Rudīte Kalpiņa, literatūrfilosofe un tulkotāja Ieva Kolmane, kultūras žurnāliste Linda Kusiņa-Šulce, tulkotājs un Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs Uģis Nastevičs, Latvijas Okupācijas muzeja vadošā pētniece, sociolingviste Vineta Poriņa, komunikācijas praktiķis Pēteris Pūrītis, literatūrzinātniece, latviešu valodas un literatūras skolotāja Lita Silova, akadēmiķis Andrejs Veisbergs, žurnālists un publicists Egīls Zirnis.

2023. gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena kandidātus iespējams sūtīt uz [email protected].

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti